Semnificaţii istorice pentru ziua de 18 august

Semnificaţii istorice pentru ziua de 18 august
În 1850, a murit scriitorul francez Honoré de Balzac: "În căutarea absolutului", "Moş Goriot", "Eugénie Grandet", "Iluzii pierdute" (n. 20 mai 1799).

1503 - A încetat din viaţă papa Alexandru al VI-lea, (numele laic Rodrigo de Borja).

1750 - S-a născut compozitorul Antonio Salieri, îndrumător al lui Beethoven, Schubert şi Liszt (d.1825).

1830 - S-a născut împăratul Austriei Franz Iosef (d.1916).

1850 - A murit scriitorul francez Honoré de Balzac: "În căutarea absolutului", "Moş Goriot", "Eugénie Grandet", "Iluzii pierdute" (n. 20 mai 1799).

1883 - S-a născut dr. Mihai Ciuc, bacteriolog, imunolog şi epidemiolog, discipol al dr. Ioan Cantacuzino; membru al delegaţiei române la Conferinţa de pace de la Paris (d. 1969).

1936 - A fost asasinat, timpul Războiului Civil din Spania, poetul Federico Garc¡a Lorca (n. 5 iunie 1898).

1938 - A fost semnat, la Sinaia, un acord între România, Marea Britanie şi Franţa (la care urmau să adere şi Germania şi Italia), prin care controlul navigaţiei pe Dunărea maritimă (porţiunea din aval de Brăila) era lăsat în grija guvernului român .

1941 - Ca urmare a protestelor din Germania, Adolf Hitler ordonă încetarea uciderii sistematice a bolnavilor mintal şi a handicapaţilor.

1948 - A fost semnată Convenţia de la Belgrad privind regimul navigaţiei pe Dunăre.

1973 - O echipa de arheologi americani a descoperit, în timpul unor cercetări efectuate în Grecia, dovada că începutul navigaţiei s-ar plasa acum aproape 10.000 de ani.

1991 - Are loc lovitura de stat din URSS (eşuată în final), preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov fiind arestat la casa de vacanţă din Crimeea.

1994 - Primul ministru al României, Nicolae Văcăroiu, a procedat la o remaniere guvernamentală. Ioan Oancea, ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei, a fost înlocuit cu Valeriu Tabără, iar Andrei Chirică, ministrul Comunicaţiilor, cu Adrian Turicu.

1995 - Parchetul General a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a directorului ziarului "Ziua", Sorin Roşca Stănescu, şi a reporterului special Tana Ardeleanu, acuzaţi de infracţiunea de ofensă adusă autorităţii.

1996 - Preşedintele PNL-CD, Niculae Cerveni, a anunţat, în cadrul lucrărilor Consiliului Naţional al PNL-CD, că partidul său nu va părăsi Convenţia Democrată.

1998 - Preşedintele Emil Constantinescu a înaintat partidelor parlamentare şi instituţiilor mass-media din România "Strategia de securitate naţională a României", document elaborat şi aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

1998 - A încetat din viaţă Iosif Sava, muzicolog, realizator de emisiuni radio şi de televiziune (n. 15 februarie 1933).

1999 - Valeriu Tabără şi-a anunţat candidatura la Preşedinţia României din partea PUNR.

1999 - Petrişor Peiu a fost ales, în cadrul unei Adunări Generale a Acţionarilor, preşedinte al Consiliului de Administraţiei al Sidex, înlocuindu-l în această funcţie pe Flaviu Moldovan, care şi-a prezentat demisia din Consiliul de Administraţie.

2000 - Norica Nicolai, secretar de stat în Ministerul Muncii, Alexandru Ciocâlteu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate şi deputatul PNŢCD Sorin Dimitriu, fost preşedinte al FPS, s-au înscris în PNL.

2001 - Vasile Lupu a fost ales preşedinte al PNŢCD la Congresul aripii Marga-Lupu-Chiriţă, iar Călin Cătălin Chiriţă secretar general.

2004 - Mijlocaşul echipei Real Madrid, Luis Figo, şi-a anunţat retragerea din echipa naţională a Portugaliei, fără însă a exclude posibilitatea unei reveniri.

2005 - Guvernul a decis printr-o hotărâre ca vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS) să conducă Comisia Naţională de Acţiune împotriva Violenţei în Sport.

2006 - Premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a demis pe secretarul de stat de la Cancelaria primului-ministru Dan Petrescu (PNL), pe motiv că acesta ar fi fost ofiţer de securitate.

2006 - Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a decis eliberarea din funcţie a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Investiţii Străine (ARIS), Ana Maria Cristina, şi a vicepreşedintelui Gabriela Vasile, pentru comportament neadecvat funcţiei de demnitate publică.

2007 - Vaclav Havel, fost preşedinte ceh şi artizan al prăbuşirii comunismului, în 1989, a semnat o petiţie în favoarea amplasării în Republica Cehă a unei staţii radar, ca parte a viitorului scut american antirachetă din Europa.

2008 - Preşedintele pakistanez, Pervez Musharaf, a demisionat în urma presiunilor făcute de opoziţie.

2009 - Guvernul de facto din Honduras, care a preluat puterea după lovitura de stat care l-a îndepărtat pe preşedintele Manuel Zelaya, la 28 iunie 2009, a întrerupt relaţiile diplomatice cu Argentina.

 

Comenteaza