Sentinţă în premieră la Cluj: constructori scăpaţi de plata TVA

Sentinţă în premieră la Cluj: constructori scăpaţi de plata TVA
Curtea de Apel Cluj a decis pentru prima dată anularea plăţii TVA-ului de către constructori persoane fizice.

Avocatul Mihai Lăpuşan a obţinut o sentinţă istorică pentru doi clienţi care au construit şi au vândut peste 60 de apartamente. Curtea de Apel Cluj le-a admis acţiunea prin care au cerut anularea deciziei de impunere emisă de Finanţe, prin care erau obligaţi să plătească taxa pe valoarea adăugată (TVA) în valoare de 235.000 de lei plus majorări de întârziere la plată de 484.000 de lei. Sentinţa mai poate fi atacată cu recurs de Finanţe. În cazul în care rămâne definitivă, hotărârea de la Cluj va putea fi folosită în alte procese similare din toată ţara. Pe rolul instanţelor clujene sunt zeci de procese în care constructori persoane fizice cer să nu plătească TVA-ul calculat de Finanţe.

Două persoane fizice, T.A şi K.G, au început să construiască în 2007 blocuri în Floreşti şi Cluj-Napoca, vânzând peste 60 de apartamente. În 2010 constructorii au primit control de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, care a emis decizia de impunere pentru 235.308 lei, reprezentând TVA, şi 484.659 de lei, reprezentând majorări de întârziere aferente TVA. Avocatul Mihai Lăpuşan spune că cei doi clienţi ai săi au ajuns în această situaţie din cauza haosului şi a incertitudinii în ce priveşte aplicabilitatea TVA pentru tranzacţiile imobiliare efectuate de persoane fizice. "Din 2008 au început să apară zvonuri că datorează TVA şi oamenii au mers la Finanţe să întrebe. Am verificat şi până la sfârşitul lui 2009 au fost zero controale la constructori persoane fizice în Cluj. Din 2010 au început controalele. Cei de la Finanţe au spus că trebuie să plătească TVA din 2007, dar îl deduc doar de când s-au înregistrat ca plătitori de TVA în 2010, astfel s-au calculat penalităţi mai mari decât debitul principal. Instaţa a decis că se deduc cheltuielile de la momentul efectuării lor, nu cum susţin Finanţele", a explicat Lăpuşan.

Incertitudinea celor de la Finanţe este confirmată de o adresă a Direcţiei Generală Legislaţie şi Proceduri Fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), emisă în data de 4 martie 2008 pentru a lămuri situaţia. "Începând cu data de 1 ianuarie 2008, persoanele fizice care, acţionând de o manieră independentă, înstrăinează construcţii noi, părţile acestora sau terenuri construibile, în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate ce depăşesc plafonul anual de 35.000 de euro, sunt obligate să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent", se arată în respectiva adresă. În întâmpinarea depusă de DGFP Cluj la Curtea de Apel Cluj se precizează că reclamanţii au depăşit în 2007 plafonul de 35.000 de euro. "Având în vedere operaţiunile economice efectuate de reclamanţi, precum şi derularea lor în timp, s-a constatat că aceştia aveau obligaţia să solicite organului fiscal înregistrarea ca plătitor de TVA începând cu data de 1.06.2007, obligaţie pe care nu a dus-o la îndeplinire", menţionează DGFP Cluj.

Avocatul Mihai Lăpuşan consideră că în dubiu au fost atât contribuabilii, cât şi organele fiscale. "Elementul cu adevărat abuziv, mai puţin relevant în prezenta speţă, dar extrem de relevant şi dureros pentru majoritatea speţelor din acest domeniu, este acela că, deşi organele de control susţin acum cu vehemenţă că obligaţia de plată a TVA aferentă tranzacţiilor imobiliare realizate de către persoane fizice există din 2006 cel puţin, până în a doua jumătate a anului 2009 nu au efectuat controale şi măsuri de popularizare a acestei obligaţii, iar ulterior demarării controalelor, impun penalităţi care în majoritatea cazurilor depăşesc debitul principal", a precizat Lăpuşan.

Acesta a introdus acţiunea la Curtea de Apel în ianuarie, obţinând prima decizie într-un astfel de proces. "Anulează în parte decizia de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare de plată TVA nr. 29215/27.08.2010, emisă în baza raportului de inspecţie fiscală nr. 29215/19.08.2010, în sensul anulării în întregime a debitului principal, în sumă de 235.038 de lei, reprezentând TVA, şi al anulării în parte a majorărilor de întârziere aferente TVA, în sensul diminuării acestora de la suma de 484.659 de lei la 8.063 de lei", se arată în minuta deciziei din dosarul 167/33/2011. Instanţa a obligat DGFP să plătească oamenilor 6.490 de lei cheltuieli de judecată. "Vom ataca sentinţa cu recurs. Mergem până la capăt", a spus purtătorul de cuvânt al DGFP Cluj, Gligor Gavriş. În cazul în care va rămâne definitivă, sentinţa va putea fi folosită în toată ţara, la nivelul Clujului fiind zeci de procese ale constructorilor persoane fizice. Unul dintre aceştia a fost pus să plătească majorări de întârziere la plata TVA de peste 2 milioane de euro, după ce a vândut peste 300 de apartamente.

 

Comenteaza