Serviciul Cimitire a încălcat ultima dorinţă a unui clujean

Serviciul Cimitire a încălcat ultima dorinţă a unui clujean
Rudele unui bătrân care avea loc de veci concesionat de 30 de ani acuză funcţionarii Serviciului Cimitire că au refuzat pe nedrept înhumarea.

Nora unui bătrân decedat în vara anului trecut a aflat ulterior înhumării că a fost indusă în eroare de doi funcţionari de la Serviciul Administrare Cimitire. Femeia susţine că i s-a cerut un acord despre care a aflat apoi de la şefa Serviciului că nu era necesar. Astfel, defunctul a fost înmormântat în Cimitirul Mănăştur, deşi era titularul unui loc de veci în Cimitirul Central. Conducerea Serviciului Cimitire dă vina pe rudele defunctului pentru situaţia creată. Bătrânul a scris pe un bileţel înainte să moară că vrea să fie înmormântat în Cimitirul Central, lângă mama sa.

Primul contact pe care l-a avut familia Moldovan cu funcţionarii Serviciului Cimitire a fost în februarie 2011. "Socrul meu era grav bolnav. Intrucât ştiam că deţine cu titlu de concesiune un loc de veci în Cimitirul Central, soţul meu a fost pe strada Avram Iancu la Serviciul Administrare Cimitire ca să se informeze ce demersuri trebuie să facă în cazul în care tatăl lui decedează şi trebuie sa-l înmormântăm acolo. Subliniez că socrul meu era titular împreună cu fratele său şi soţia acestuia. Funcţionara Steluţa Grama, care era de serviciu atunci la ghişeu, i-a comunicat soţului meu că nu-şi poate îngropa tatăl decât dacă fratele lui şi soţia acestuia îşi dau personal acordul", a povestit Cristina Moldovan. După aceea starea bătrânului s-a îmbunătăţit, astfel că rudele au lăsat problema locului de veci în aer.

Socrul Cristinei Moldovan a decedat în luna august, la vârsta de 77 de ani. "Era într-o zi de vineri. Ne-am prezentat la Serviciul Cimitire pe la ora 15:00, dar nu mai era nimeni. Cei de la Pompe funebre au discutat cu un anume domn Iurian de la Serviciul Cimitire, care le-a comunicat că sigur nu-l vom putea înmormânta pe socrul meu acolo fără acordul fratelui său. In consecinţă, l-am contactat pe fratele socrului meu, care nu şi-a dat acordul, fiind certaţi de mai bine de 20 de ani. Cu toate acestea, nu ne-am dat bătuţi şi sâmbătă dimineaţa am revenit la Serviciul Cimitire, unde am găsit-o, din nou, pe doamna Steluţa Grama. Aceasta ne-a spus că nu putem face înmormântarea acolo, dat fiind faptul că nu avem acordul celorlalţi titulari ai dreptului de concesiune", a precizat Moldovan. Ca urmare a spuselor funcţionarilor, bătrânul a fost înhumat în Cimitirul Mănăştur, în acelaşi loc de veci cu tatăl său. "Ultima dorinţă a socrului meu a fost să fie înmormântat în Cimitirul Central, alături de mama sa. Am şi găsit un bileţel în acest sens. De altfel, el a locuit în zona centrală", a precizat Moldovan.

Printr-o întâmplare, rudele defunctului au aflat ulterior că-l puteau înhuma fără probleme în Cimitirul Central, întrucât în Regulamentul privind administrarea cimitirelor din subordinea Consiliului Local Cluj scrie într-un articol că "în acest loc vor putea fi înhumaţi titularul/titularii dreptului de folosinţă şi rudele acestora până la gradul IV de rudenie, cu acordul titularului/titularilor, cu rezervarea unui loc pentru titular". "Când am deschis succesiunea după socrul meu, a fost necesară, pentru includerea în masa succesorală a mormântului, o adeverinţă de la Cimitire. Ne-am prezentat din nou pe strada Avram Iancu şi am dat de doamna Camelia Rarău (şeful Serviciului Cimitire - n. red.), de serviciu la ghişeu. Dânsa ne-a spus cu seninătate că socrul meu putea fi înmormântat în Cimitirul Central, conform articolului 15 aliniatul 2 din Regulamentul privind administrarea cimitirelor", a declarat Cristina Moldovan. Aceasta a precizat că funcţionarii care i-au dezinformat au negat ulterior că ar fi spus că bătrânul nu poate fi îngropat în Cimitirul Central, iar Rarău nu a luat nici o măsură. Contactată de ZIUA de CLUJ, Camelia Rarău a refuzat să dea vreo explicaţie, trimiţându-ne să vorbim la Biroul mass-media al primăriei. Reprezentanţii Biroului mass-media au solicitat întrebările în scris, însă nu am primit un răspuns până la închiderea ediţiei.

Moldovan a depus o sesizare la primărie, obţinând un răspuns în care se aruncă vina pe familie: "Nu aţi solicitat niciodată înhumarea antecesorului dumneavoastră în locul de veci cu nr. 2195, parcela II C, din Cimitirul Central. Dacă aţi fi solicitat înhumarea în locul de veci menţionat mai sus, vi s-ar fi cerut la Serviciul Administrare Cimitire completarea unei cereri în vederea înhumării defunctului în locul mai sus indicat. Or, în speţă, o astfel de cerere nu există înregistrată, toate demersurile dumneavoastră fiind verbale şi ipotetice. De altfel, la data la care v-aţi prezentat la Serviciul Administrare Cimitire se efectua deja operaţiunea de săpare a gropii în vederea înhumării în cimitirul parohial al Bisericii ortodoxe din Mănăştur, str. Govora. Faţă de cele expuse mai sus, nu considerăm că aţi suferit vreo vătămare a unui drept ori interes legitim în sensul definit de dispoziţia art. 2 din Legea nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare". Cristina Moldovan şi soţul ei intenţionează să depună plângere penală împotriva funcţionarilor de la Serviciul Cimitire pentru abuz în serviciu. "Nu este normal ca cetăţenii să sufere din cauza acestor incompetenţi. Când îţi moare cineva drag nu mergi nici cu avocatul şi nici cu notarul la funcţionarii publici, ca să fii sigur că aceştia nu-ţi încalcă drepturile", a spus nora defunctului.

 

Comenteaza