Show de protest în faţa Parcului Feroviarilor

Show de protest în faţa Parcului Feroviarilor
Protestul împotriva “închiderii şi distrugerii Parcului Feroviarilor” (foto) s-a transformat ieri într-un adevărat spectacol - cu discursuri, certuri cu paznicul, fotbal în mijlocul străzii şi intervenţia poliţiei.

Acţiunea a reunit câteva zeci de persoane, membri ai unor organizaţii clujene şi a avut loc la intrarea în parc pentru că accesul în interior era blocat. "Facem curăţenie, nu puteţi intra! Aduceţi-vă ustensile de lucru şi vă las!", le-a spus paznicul activiştilor. Pe un stâlp de lângă poartă a fost improvizat un panou de hârtie unde participanţii au lipit autocolante pe care au scris cum vor ei să fie parcul: "Verde de la fotosinteză", "Al nostru", "Parc şi atât". Unii au redactat mesaje în maghiară "ca să înţeleagă şi Paszkany" (finanţatorul clubului CFR 1907 Cluj, concesionarul parcului - n.red.). "Avem 1.000 de stickere şi fluturaşi, împânziţi oraşul ca să ştie cât mai mulţi clujeni ce vor să facă din acest parc!", a îndemnat Istvan Szakats, unul dintre iniţiatorii acţiunii. "Noul concesionar al parcului, clubul de fotbal CFR, taie în aceste zile copacii din parc şi plănuieşte construirea unei baze sportive care limitează accesul general şi gratuit în parc", scria pe fluturaşi.

"Încercăm să găsim soluţii de parteneriat cu primăria şi clubul CFR pentru a permite accesul liber în parc. Dacă fac bază sportivă, va fi limitat", a spus Adrian Dohotaru, alt protestatar, venit cu o mască de gaze pe figură. La îndemnul său, câţiva tineri au încins un meci de fotbal în stradă "pentru că în parc nu ne lasă", spre exasperarea şoferilor blocaţi pentru câteva minute în zonă. Un manifestant care împărţea fluturaşi conducătorilor auto a fost abordat de către unul dintre poliţiştii care supravegheau adunarea fiindcă a trecut strada prin loc nemarcat. "De ce nu verificaţi dacă au dreptul să închidă un parc public?", i-au întrebat activiştii pe oamenii de ordine. Potrivit comisarului Ioan Călugar, şeful Secţiei 2 de Poliţie, tânărul "nu a fost amendat, ci numai avertizat".

Oficialii clubului CFR 1907 Cluj au remis un comunicat în care precizează că "după o investiţie din fonduri proprii aparţinând CFR 1907 Cluj, de peste două milioane de euro, Parcul Feroviarilor îşi va recăpăta funcţiunea, refăcându-se împrejmuirea, terenurile de fotbal pe zgură şi pe gazon care existau, terenurile de tenis, patinoarul natural, locurile de joacă pentru copii, fântâna arteziană, aleile; se va regazona tot parcul, se vor planta arbori şi arbuşti ornamentali, se vor reface aleile şi iluminatul plus digul de pe malul Someşului". "Înţelegem preocuparea opiniei publice şi a locuitorilor din zonă privind Parcul Feroviarilor căruia, în urma investiţiilor pe care le vom demara, îi vom reda strălucirea de altădată şi chiar mai mult", adaugă oficialii clubului.

Primăria a sesizat Protecţia Mediului

Edilul Sorin Apostu a declarat ieri că municipalitatea a sesizat Agenţia pentru Protecţia Mediului în cazul Parcului Feroviarilor, singura în măsură să stabilească dacă pomii doborâţi în ultima perioadă au fost tăiaţi sau puşi la pământ de vânt. Aceasta după ce a primit sesizări de la locuitorii din zonă că se taie arborii din parc. Chiar dacă parcul nu este în administrarea primăriei, Apostu a declarat că instituţia este preocupată ca acesta să rămână un loc cu acces public. "Deocamdată, la noi, la Comisia de urbanism, nu a ajuns niciun proiect pentru reamenajarea Parcului Feroviarilor. Noi nu vom autoriza în această zonă decât ceea ce se permite în zona V (spaţiu verde - n. red.), respectiv terenuri de sport. În rest, nu autorizăm nimic", a subliniat primarul.

 

Comenteaza