Silviu Matei: Lui Hănescu i s-au propus 20.000 de dolari plus bonusuri pentru a juca în Cupa Davis

Silviu Matei: Lui Hănescu i s-au propus 20.000 de dolari plus bonusuri pentru a juca în Cupa Davis
Directorul general al FR de Tenis, Silviu Matei, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că tenismanului Victor Hănescu i s-a propus suma de 20.000 de dolari doar pentru participarea la meciurile cu Danemarca şi Olanda, la care s-ar fi adăugat 3.000 de dolari pentru fiecare meci câştigat.

Hănescu a declarat, vineri, că vrea să-şi reprezinte ţara şi că este dispus să evolueze "pro bono" oricând pentru România, negând astfel faptul că pretenţiile sale financiare exagerate ar fi fost cauza absenţei lui din lotul pentru meciul cu Danemarca, din Cupa Davis.

Luni, căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis, Ciprian Porumb, a prezentat discuţiile avute prin SMS cu Hănescu, din care reiese faptul că FRT i-a propus câte 10.000 de dolari plus bonusuri pentru întâlnirile cu Danemarca şi Olanda, în timp ce jucătorul a solicitat 15.000 de dolari plus bonusuri pentru partida cu reprezentativa batavă, pe care o considera mai dificilă.

"Am vrut să eliminăm orice dubii după declaraţiile lui Hănescu, cum că ar juca pro-bono pentru România. Nu a făcut aşa ceva în ultimii patru ani şi nu văd de ce ar face-o acum. Bugetul nostru, pentru meciul cu Danemarca, venit de la ITF, este între 32.000 şi 36.000 de dolari pentru această fază a competiţiei, care se împarte pentru costuri de organizare şi remunerarea jucătorilor. Nefiind o sumă mare, am decis să dăm banii doar la jucători şi să ne descurcăm cum putem cu organizarea. Astfel, la un meci de simplu, jucătorii ar fi primit câte 5.000 de dolari pentru participare şi încă 3.000 de dolari pentru victorie. Această ofertă li s-a făcut tuturor jucătorilor, inclusiv lui Hănescu. Toţi au fost de acord, dar Hănescu a cerut ulterior dublu, adică 10.0000 de dolari şi câte 3.000 de dolari la victorie. Aceasta ar fi însemnat 16.000 de dolari pentru două meciuri, cam 50 la sută din totalul competiţiei", a spus Matei.

Silviu Matei a afirmat că Hănescu a solicitat 25.000 de dolari doar pentru participarea la întâlnirile cu Danemarca şi Olanda. "Aş dori să reamintesc că la întâlnirea cu Argentina din 2011, pentru unul de simplu şi unul de dublu, a primit 32.000 de dolari, în timp ce Ungur şi Crivoi au înghiţit în sec şi s-au mulţumit cu câte 6.000. Negocierile am încercat să le ducem şi pentru meciul din toamnă cu Olanda şi am fost de acord cu suma cerută de el, dacă ne asigura că participa, dar apoi Hănescu a spus 10.000 de dolari pentru Danemarca şi 15.000 de dolari dacă vine cu Olanda. În acel moment, negocierile nu îşi mai aveau rostul, iar el nu ne-a mai dat niciun răspuns oficial, deşi a fost convocat", a completat Matei.

Căpitanul-nejucător al echipei de Cupa Davis, Ciprian Porumb, şi-ar dori ca în cazul unei victorii în partida cu Danemarca, să reia negocierile cu Victor Hănescu pentru meciul cu Olanda, din turul doi al Grupei I a zonei Euro-Africane. "Aş dori ca prin această conferinţă de presă, să încheiem polemica şi scandalul şi să ne concentrăm la meciuri. Victor Hănescu şi-a dat iniţial acordul de a participa, ca toţi jucătorii, după care nu a mai fost mulţumit de oferta financiară şi am mai vorbit cu el la telefon, doar în 23 ianuarie, la o zi după ce am anunţat lotul României. Mesajele pe care le avem amândoi în telefoanele mobile arată adevărul. Atmosfera la echipă ar fi fost mult mai bună dacă venea şi el, dar după refuzul lui, l-am nominalizat pe Marius Copil, care-şi merită locul în echipă. În cazul unei victorii cu Danemarca, mi-aş dori să reluăm discuţiile cu Victor Hănescu pentru partidele cu Olanda din toamnă. Eu îl doresc în echipa României la toate acţiunile viitoare", a adăugat Porumb.

Prezentăm în continuare dialogul prin SMS dintre Victor Hănescu şi Ciprian Porumb, făcut public de căpitanul nejucător în conferinţa de presă de luni:

"Victor Hănescu: Salut Ciprian, eu am terminat Australian Open şi îmi fac planul pentru următoarele săptămâni. Am nevoie de un răspuns pentru Cupa Davis cât mai repede. Mersi.

Ciprian Porumb: Salut Victor, nu am reuşit nimic pentru meciul cu Danemarca. Tot ce pot să-ţi promit este o renegociere la meciul cu Olanda în cazul unei victorii. Pe plan sportiv eu îmi doresc mult să fii alături de echipă, dar pe plan sportiv bugetul pentru acest meci este unul foarte mic.

Victor Hănescu: Mi-ai spus ca aveţi banii! Iar eu ţi-am spus că intenţionez să joc în meciul cu Olanda. Deci care este situaţia acum? Cred că e ridicol ce faci. În primul mesaj mi-ai spus că ai banii, iar acum zici că nu sunt bani pentru meciul acesta.

Ciprian Porumb: Nu-i vorba de ridicol aici. Erau bani dacă negociam amândouă meciurile atât din punct de vedere financiar, cât şi al prezenţei tale la meciuri.

Victor Hănescu: Păi care e treaba atunci? Ţi-am spus că intenţionez să joc meciul cu Olanda. Te joci cu mine, că nu înţeleg.

Ciprian Porumb: Când ajungi în ţară?

Victor Hănescu: Întrebarea ta nu are legătură cu ce vorbim noi. Răspunde-mi te rog la mesajul meu. Vreau să-mi fac programul şi să merg mai departe. Deci avem o înţelegere sau nu?

Ciprian Porumb: E greu sa negociem prin sms. Voiam să ne vedem şi mi se pare că nu aşa se duce o negociere.

Victor Hănescu: Dar noi nu am negociat nimic până acum. Mi-ai zis că dacă joc cu Olanda îmi dai ce ţi-am cerut. Şi eu ţi-am zis că intenţionez să joc. Unde vezi tu negociere?

Ciprian Porumb: Să negociem şi meciul cu Olanda pentru că vreau să avem aceeaşi echipă ţinând cont că meciul cu Danemarca este unul accesibil. Sper că eşti de acord cu asta.

Victor Hănescu: OK! Fă-mi o propunere pentru meciul cu Olanda. Aş vrea să terminăm azi cu discuţiilea astea.

Ciprian Porumb: OK. Oferta pentru meciul cu Olanda este aceeaşi ca cea cu meciul cu Danemarca. Adica 10.000 de dolari fix + 3.000 de dolari pe meci câştigat. În condiţiile acestea ai putea câştiga după ambele meciuri, Danemarca plus Olanda, 32.000 de dolari în cazul în care câştigi toate meciurile.

Victor Hănescu: După cum ai spus tu, meciul cu Olanda este mult mai dificil, deci cred că e rezonabil să primesc 15.000 fix + bonus.

Ciprian Porumb: Dar după cum cred că şi tu eşti de acord cu mine, meciul cu Danemarca este mai facil faţă de pretenţiile financiare pe care le ai tu. Dacă îţi aminteşti, la meciul cu Ucraina ai primit 5.000 de dolari fix şi 1.000 de dolari la victorie şi era în aceeaşi fază cu meciul cu Olanda.

Victor Hănescu: Asta e chiar ridicol Ciprian! Continuă să comunici aşa cu mine şi eu întrerup orice discuţie şi nu mai joc nimic!

Ciprian Porumb: Serios, nu-mi doresc asta. Crede-mă. La discuţia pe care am avut-o cu cei din Federaţie a fost invocat şi acest aspect. De aceea mi-am permis să-ţi spun. Gândeşte-te că cele două meciuri sunt din punct de vedere financiar tratate la fel de către ITF".

Ciprian Porumb a precizat că a mai încercat să îl sune pe Hănescu în data de 19 ianuarie, dar acesta nu i-a răspuns la telefon. "Din acest moment nu am mai putut comunica cu Victor Hănescu înainte de a fi obligat să anunţ echipa la ITF. Am mai făcut un apel telefonic către Victor tot pe 19.01.2013, la 14.44 ora României, în urma corespondenţei prin sms, dar fără succes", a explicat Porumb.

Silviu Matei a declarat, săptămâna trecută, că au avut loc negocieri cu Hănescu, dar răspunsul său nu a venit în timp util şi jucătorul nici nu a agreat termenii financiari propuşi de FRT pentru a face parte din lot.

În replică, Victor Hănescu a afirmat că doreşte să joace în echipa de Cupa Davis, dar nu a fost convocat, respingând faptul că ar fi avut neînţelegeri de ordin financiar cu FRT. El a precizat că se antrenează, este într-o formă bună şi, conform regulamentului, putea fi convocat, pentru că schimbările se pot face până cu o zi înaintea partidelor oficiale.

România şi Danemarca se vor întâlni între 1 şi 3 februarie, la Cluj-Napoca, în prima manşă a Grupei I, Zona Euro-africană. În cazul unei victorii în această întâlnire, tricolorii vor juca în turul următor cu Olanda.

 

Etichete
Comenteaza