Sindicaliştii acuză: posturile de poliţie din sate îi aşteaptă pe cei fără pile
- Scris de Nicoleta Nap
- 31 Aug 2012, 23:38
- Eveniment
- Ascultă știrea

Unul dintre cazurile semnalate de sindicaliştii Pro Lex este cel al poliţistului Adrian-Ioan Butuza, din Gherla. „Tot mai mulţi membri de sindicat ne comunică faptul că îndemnul standard al şefilor de diferite categorii adresat subordonaţilor atunci când apar diverse probleme şi se fac sesizări este: „nu-ţi convine, dă-ţi demisia!". S-a adoptat, astfel, sub influenţe provenite de la cele mai înalte niveluri, modul dispreţuitor, ofensator şi injurios de comportare, mai ales faţă de agenţii de poliţie. (...) Dăm şi cazul agentului de poliţie Butuza Adrian - Ioan, încadrat la IPJ Cluj - Secţia 7 Poliţie Rurală Gherla, supus la presiuni şi ameninţări pentru a fi mutat pe un alt post, în contextul reorganizării poliţiei rurale, spre a li se face loc altor poliţişti apropiaţi şi rude cu şefii locali din unitatea de poliţie", se arată pe site-ul sindicatului Pro Lex.
Liderul sindicatului care a sesizat aceste probleme, Vasile Lincu, spune că, pentru a se lămuri situaţia poliţistului Butuza, au venit la Cluj doi consilieri Pro Lex. "Sunt convins că nu este un caz singular. Doi colegi au venit special la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj să discute despre acest caz. Agentul Butuza şi-a cumpărat apartament în Gherla, prin programul "Prima casă", dar de acum încolo va lucra la ţară şi va face naveta. Din câte ştiu, a cedat presiunilor şi a semnat că merge la sat", a spus Vasile Lincu. "Această reorganizare s-a făcut după metoda pumnului în gură, dacă oamenii refuză să meargă la sat li se spune, "las' că am eu grijă de tine". Cei care au rămas în oraşe, au relaţii, ori soţiile lor sunt din acelaşi sat cu nu ştiu ce şef, ori e altceva", a adăugat liderul de sindicat.
Daniel Barbu, sindicalistul care a venit la Cluj să lămurească situaţia poliţistului Butuza, spune că povestea are nişte „aspecte de fineţe" . „Lui Butuza i-au mutat postul cu totul. S-a ajuns la o oarecare soluţie. Problema e că acest coleg a formulat şi un raport în final, prin care a spus că e de acord să se mute la Bonţida în cazul în care şi postul de conductor câini se mută. Avem un raport semnat de el. Din data de 1 septembrie se pune în aplicare noul stat de organizare, va fi pus în funcţiune şi la Bonţida. Situaţia operativă din zona aceea arată că e necesar să fie două posturi de conductori câini. Am venit special de la Bucureşti, pentru că se punea problema că acest coleg va fi mutat de la Gherla la Bonţida pentru a fi favorizaţi alţi doi poliţişti. Însă chestorul Păcurar de la IPJ Cluj l-a mutat deja pe unul dintre cei ce se presupunea că va fi favorizat. Poliţistul respectiv a fost mutat tot la sat, la Dăbâca", a declarat Daniel Barbu pentru ZIUA de CLUJ. Sindicalistul admite că au fost presiuni în acest caz, însă o altă soluţie nu mai este posibilă acum, după ce Butuza a semnat raportul prin care îşi dă acceptul de a fi transferat.
Pe de altă parte, Daniel Barbu spune că această nouă reorganizare a Poliţiei Rurale va bulversa sistemul, la fel ca în urmă cu un an, când s-au înfiinţat Secţiile de Poliţie Rurală şi s-au desfiinţat posturile de poliţie din comune. „Anul trecut, tot în luna septembrie s-a reorganizat Poliţia Rurală. La momentul respectiv s-a produs o bulversare a întregului sistem. S-au desfiinţat posturile de poliţie, iar oamenii aceia au fost regrupaţi la secţiile de poliţie rurală, cu sedii în oraşe. Aceşti oameni au fost pur şi simplu mutaţi în baza unui acord formal. În acel an şi-au cumpărat locuinţe, şi-au mutat copiii la alte şcoli, au angajat credite, practic, s-a născut o nouă realitate socială. Acum, după un an, aceiaşi poliţişti sunt supuşi unui nou proces de reorganizare", a explicat Barbu. Totodată, sindicalistul spune că reînfiinţarea posturilor de poliţie în comune ridică o altă problemă, cea a orelor de muncă suplimentare, care nu vor fi plătite. „În urma disponibilizărilor din 2010, făcute de Guvernul Boc, efectivele s-au diminuat. Acum, ar trebui câte patru oameni la fiecare post de poliţie pentru a putea asigura turele, dar, în cel mai fericit caz sunt transferaţi trei. Sunt locuri în care vor fi doi sau chiar unul ;i vor lucra zi-lumină. Potrivit unui ordin intern, nu poate merge un singur poliţist la o intervenţie. Nu au decât să rezolve situaţia cei care au creat-o", a încheiat Daniel Barbu.
Chestorul Ioan Păcurar, şeful IPJ Cluj, spune că, dacă ar putea, le-ar crea condiţii decente tuturor poliţiştilor pe care îi are în subordine. „E evident că nimeni nu se bucură să meargă de la apă curentă şi apartament în oraş la ţară. Agentul Butuza şi-a cumpărat apartament în Gherla, cunosc situaţia, dar nu avem ce face pentru că e nevoie de câini în comunităţile cu probleme. Până acum, câinii au fost la secţii, dar am dat doi pentru Bonţida, şi mai trebuie să dăm doi pentru Iara, unde sunt comunităţi de romi. Nu putem să cărăm zilnic aceşti câini acolo, nici nu avem maşini potrivite pentru transportul lor. Nu e normal să duci câinii în portbagaj", a declarat chestorul Păcurar. Şeful IPJ Cluj spune că posturile de poliţie din comunele clujene sunt pregătite să îşi înceapă activitatea. „Vom avea acum comune şi cu doi poliţişti, dar în final vom avea câte un şef de post şi două ajutoare pentru fiecare post. În comunele cu situaţie operativă mai deosebită vom avea şi câte cinci oameni. La Apahida, Floreşti şi Baciu rămân funcţionale secţiile de poliţie rurală, pentru că sunt comune mari", a explicat chestorul Păcurar.
Agentul Adrian-Ioan Butuza nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi expune punctul de vedere cu privire la transferul său.