Sindicaliştii de la Operă continuă protestele

Sindicaliştii de la Operă continuă protestele
Membrii de sindicat de la Opera Naţională Română din Cluj şi-au continuat ieri protestele prin care solicită demisia directorului general Rareş Trifan.
Câteva zeci de salariaţi ai instituţiei s-au adunat în sala Operei, purtând ecusoane cu inscripţiile “primitiv”, “barbar” sau “nesimţit”, o aluzie la declaraţiile de săptămâna trecută ale regizorului Gabor Tompa, prin care acesta deplângea “sindicalismul primitiv” care a dus la amânarea premierei cu “Don Giovanni”. Deşi, iniţial, conflictul de muncă a plecat de la lipsa căldurii în sediul Operei, sindicaliştii au redactat şi un memoriu prin care cer demiterea directorului general, pe care-l acuză de management defectuos şi risipirea banilor publici. De altfel, o delegaţie sindicală a plecat la Bucureşti pentru a avea o întrevedere cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Sindicaliştii se află în grevă, dar au participat la repetiţiile programate ieri după-amiază.

Nemulţumirile angajaţilor Operei sunt legate de diminuarea cu 25% a veniturilor, de pierderea unor sporuri în ultima lună sau de angajamentele pe perioadă determinată ale unora din ei, care creează instabilitate profesională. Conflictul de muncă a fost alimentat de opinia sindicaliştilor că direcţiunea acordă sume exagerat de mari pentru onorariile realizatorilor invitaţi, în loc să recurgă la reluări de spectacole cu succes de public. Pe de altă parte, Rareş Trifan a declarat că onorariile se achită din costurile de producţie, iar sumele nu pot fi redistribuite în fondul de salarii al instituţiei.

Comenteaza