Foto Singurul român care a fost în spațiu, prezent din nou la Cluj. Dumitru Prunariu: Vom vedea o multitudine de misiuni pe Lună în viitorul apropiat
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Noi 2024, 16:58
- Eveniment
- Ascultă știrea
Primul și singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a fost din nou prezent la Cluj-Napoca, în cadrul unui eveniment desfășurat la HUB-ul UTCN.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a găzduit la HUB UTCN cea de-a treia ediție a „Space Systems Engineering Workshop”, organizată de Asociația Space Tech, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.
Evenimentul a reunit 150 de profesioniști din sectorul aerospațial, alături de invitați ai organizațiilor internaționale și naționale de renume și reprezentanți ai sectorului industrial, academic și de cercetare din România.
Singurul român care a fost în spațiu, prezent din nou la Cluj
Invitat special al conferinței a fost domnul Dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu (foto centru jos), primul cosmonaut român ajuns în spațiul cosmic.
Domnul Dr. Ing. Dumitru Prunariu a prezentat situația actuală a operațiunilor lunare și necesitatea impunerii unor elemente cheie pentru desfășurarea activităților lunare durabile.
Prunariu: Sustenabilitatea, obligatorie pentru misiunile pe lună
Potrivit prezentării acestuia de la Cluj-Napoca, sustenabilitatea e o cerință obligatorie în operațiunile prezente și viitoare de pe Lună.
Conform prezentării aceastuia, în viitorul apropiat „vom vedea o multitudine de misiuni pe lună”.
„Acum, Luna este gata să joace un nou rol în facilitarea explorării umane și a utilizării sistemului solar și în îmbunătățirea sustenabilității pe termen lung a activităților din spațiul cosmic. Noile activități au potențialul de a contribui la beneficiile viitoare ale omenirii prin dezvoltarea de noi tehnologii, accesul la resurse rare și aprofundarea înțelegerii umane despre sistemul solar și locul nostru în cadrul acestuia”, a adăugat Dumitru Prunariu, în cadrul prezentării sale de la Cluj-Napoca.
Prezentarea acestuia a cuprins și beneficii pentru umanitate în pricesul de sustenabilitate.
„Potrivit legilor internaționale, activitățile lunare ar trebui să fie desfășurate în beneficiul tuturor oamenilor, atât prezenti cât și viitori, indiferent de gradul de dezvoltare economică sau științifică a acestora. Beneficiile lunare pot proveni nu numai din activitatea de pe Lună însăși, ci și din eforturile depuse pe Pământ pentru a dezvolta tehnologii și sisteme pentru explorarea și utilizarea lunii. Beneficiile pot fi științifice, tehnologice, sociale sau inspiraționale”, se mai arată în prezentarea lui Prunariu.
În cadrul evenimentului au fost prezent invitați de la organizații internaționale precum ESA (European Space Agency / Agenția Spațială Europeană) și iSpace Europe, și organizații naționale precum Agenția Spațială Română (ROSA), asociația studențească Romanian Space Initiative (ROSPIN) cât și reprezentanți ai mediului industrial, academic și de cercetare din România.
În cadrul evenimentului s-au susținut prezentări în limba engleză, de către profesioniști atât
din țară, cât și din străinătate a căror expertiză în domeniul tehnologiilor spațiale a facilitat
înțelegerea noilor tendințe de dezvoltarea tehnologică la nivel internațional.
Workshop-ul s-a desfășurat în trei etape:
În prima parte a evenimentului au fost ca prezentatori cheie experți în domeniul aerospațial, precum domnul Dr. Ing. Cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, în deschiderea evenimentului urmat de domnul Dr. Ing. Nickolaos Panagiotopoulos expert în avionică și reprezentant ESA și domnul Ing. Ertan Umit reprezentant al firmei iSpace Europe, companie de explorare lunară cu viziunea de a extinde prezența umană în spațiul cosmic.
A doua parte a inclus pauza de prânz, standuri de prezentare a membrilor Space Tech cu
tehnologiile dezvoltate în domeniul aerospațial și oportunitate de networking/relaționare și
schimb de idei cu cei prezenți.
În ultima parte a evenimentului au fost susținute prezentări de către profesioniști din mediul
industrial, academic și de cercetare din România cât și reprezentați ESA români, precum
domnul Ing. Laurențiu Nicolae cu expertiză în dezvoltarea de încărcături utile pentru
misiunile lunare.
Principalele domenii ale prezentărilor au fost despre sustenabilitatea operațiunilor prezente și
viitoare pe Lună; calculatoare de bord și sisteme de manipulare a datelor pentru spațiu; viitoare operațiuni lunare; experimente de comunicații wireless pe suprafața lunii; sisteme complexe de navigație și poziționare prin satelit; coalescența picăturilor în microgravitație, un domeniu cu implicații promițătoare pentru aplicațiile medicale; hardware spațial fabricat în România, contribuțiile aduse de experții români în misiunea de apărare planetară – HERA; dezvoltarea infrastructurii de comunicații cuantice în România; sisteme de propulsie și alte tipuri de tehnologii aplicate în sectorul aerospațial.
Desfășurarea evenimentului a fost într-un mediu informal tehnic, cu posibilitate de networking
și schimb de idei cu profesioniști din domeniul aerospațial, antreprenori și posibili viitori parteneri de afaceri.
Participarea la acest eveniment a fost gratuită.
Cea de-a treia ediție a acestui workshop a avut loc în Cluj-Napoca, România, la Universitatea
Tehnică din Cluj-Napoca, str. G. Barițiu nr. 4, în data de 05.11.2024.