Sinodul Mitropolitan din Cluj: desprinderea eparhiei din Alba Iulia e justificată, cea a Oradei - nu

Sinodul Mitropolitan din Cluj: desprinderea eparhiei din Alba Iulia e justificată, cea a Oradei - nu
Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei și Maramureșului, întrunit astăzi în şedinţă de lucru la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca, susţine că intenţia eparhiei din Alba Iulia de a se desprinde de Mitropolia Clujului şi a se muta la Mitropolia Ardealului din Sibiu este jsutificată; nu acelaşi lucru se poate însă spune despre eparhia Oradei.

"Opţiunea Arhiepiscopiei Alba Iuliei de a trece sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului ar crea posibilitatea consolidării unei structuri mitropolitane omogene geografic pentru Transilvania de sud, cu peste 2.000.000 de credincioși, care ar fi complementară şi în echilibru cu cea a Mitropoliei Clujului, Crişanei şi Maramureşului, cu peste 1.800.000 de credincioși.

În acest sens, Sinodul Mitropolitan consideră propunerea Episcopiei Oradiei de a ieşi din jurisdicţia canonică a Mitropoliei Clujului nejustificată, nici sub aspect demografic, dar nici sub aspect geografic, ea nefiind limitrofă Mitropoliei Ardealului. Pusă în practică, o asemenea iniţiativă ar dezechilibra inutil raportul dintre cele două structuri mitropolitane din Transilvania şi, mai grav, ar anula principiul complementarităţii, al teritorialității și al proximității, enunţat deja de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi ar duce la crearea unui climat de nesiguranţă şi relativizare instituţională", arată purtătotul de cuvânt al Mitropoliei, preotul Bogdan Ivanov. Acesta adaugă că ierarhii Mitropoliei Clujului consideră îndreptăţită "orice discuţie privitoare la reechilibrarea teritorială a celor două Mitropolii ardelene" în anumite condiţii, însă. Astfel, dezbaterile "trebuie să pornească de la principiul enunţat de Sfântul Sinod, în noiembrie 2005, că aceste două structuri canonice sunt complementare şi nu concurente. O viitoare reorganizare a celor două Mitropolii trebuie să respecte principiul proximităţii, al omogenităţii teritoriale şi al echilibrului demografic al eparhiilor".

"Un astfel de demers, asupra căruia numai Sfântul Sinod, potrivit prevederilor art. 114, lit. k din Statut, are autoritatea de a se pronunţa, nu trebuie să ilustreze doar sensibilităţile istoriei, ci, în primul rând, necesităţile prezentului. Având în vedere complexitatea confesională, istorică şi culturală a Transilvaniei, iniţiativa organizatorică trebuie să urmeze doar principiile pastorale şi de misiune ale Bisericii. Potrivit tradiţiei canonice a Ortodoxiei, structurile mitropolitane au un caracter de coordonare şi îndrumare a pastoraţiei şi misiunii într-o regiune, motiv pentru care reşedinţa mitropolitană trebuie să se afle la propriu în mijlocul teritoriului de jurisdicţie, comunicând nemijlocit cu eparhiile sufragane. Oricare altă construcţie mitropolitană, contrară acestui principiu al proximităţii, nu ar fi de folos misiunii Bisericii şi credincioşilor ei", mai arată Mitropolia în comunicatul citat.

Amintim, episcopii din Alba Iulia şi din Oradea au boicotat lucrările Sinodului Mitropolitan de azi. Vezi detalii

Comenteaza