Sistemul de coplată intră în vigoare în 1 aprilie. Cât plăteşti ca să te externezi din spital VIDEO

Sistemul de coplată intră în vigoare în 1 aprilie. Cât plăteşti ca să te externezi din spital VIDEO
Veşti proaste pentru pacienţi. La 1 aprilie va intra în vigoare sistemul de coplată, iar bolnavii vor trebui să plătească între 5 şi 10 lei la externarea din spital. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, vrea să crească astfel veniturile unităţilor medicale şi să oprească fenomenul internărilor fictive.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a anunţat, astăzi că, începând de la 1 aprilie, va introduce coplata în sistemul sanitar. Astfel, pacienţii vor trebui să plătească între cinci şi 10 lei la externarea din spital. Măsura a fost luată pentru a descuraja internările excesive ale persoanelor care nu au probleme reale de sănătate.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Sănătate spun că sistemul de coplată se va aplica doar în spitale.

"Coplata nu se va aplica pentru urgenţe şi pentru categoriile exceptate de la colplază în care sunt incluşi copii de 0-18 ani ani, persoanele cu venit din pensii până la 740 de lei, persoanele cu handicap, femeile însărcinate, lăuzele, bolnavii cuprinşi în programele naţionale de sănătate cu mai multe internări pe an", spune purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Crina Grozav.

Suma pe care o vor plăti pacienţii va fi stabilită de Consiliul de Administraţie al fiecărui spital, însă ea nu poate depăşi 10 lei.

"Într-adevăr, spitalul e obligat ca la externarea pacientului să încaseze coplata, coplată a căreivaloare urmează să fie stabilită în consiliul de administraţie între 5 şi 10 lei", spune directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean Cluj, Monica Costin. "Am făcut un mic calcul cu cât ar fi procentual la o lună la valoarea minimă a coplăţii. Ar fi 0,22% din bugetul unei luni".

Oamenii nu văd cu ochi buni noua taxă introdusă de Ministerul Sănătăţii.

"E foarte rău", spune un clujean. "Îţi cere bani ca să te internezi, că te externează, e foarte rău. Sunt alţii care n-au salarii, nu lucrează, lor tot bani le trebuie. Aşa nu putem trăi". Vezi ce spun alţi clujeni, în materialul video

Hotărârea privind coplata a fost adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri.

Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Călin Fedeleş

 

Comenteaza