Situaţia tinerilor care predau la UBB, criticată aspru

Situaţia tinerilor care predau la UBB, criticată aspru
Recrutarea, selecţia şi ascensiunea profesională a cadrelor didactice tinere a fost tema dezbătută aprig miercuri seara la cea de-a doua dezbatere publică a candidaţilor la funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

"Ne bucurăm de prezenţa pentru a doua oară a candidaţilor Enikö Vincze, Ioan Aurel Pop şi Daniel David şi ne întristăm de absenţa repetată a celorlalţi, Cristina Ciumaş şi Decebal-Radu Ciurchea", a declarat în deschidere jurnalistul Mihnea Măruţă, moderatorul evenimentului. A fost cea de-a
doua dezbatere organizată de democraţieubb.ro, găzduită de această dată de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială. Dialogul celor trei candidaţi a fost unul incitant, s-au contrazis pe alocuri, în timp ce alteori părerile lor s-au completat. Cu toţii au admis însă că situaţia tinerelor cadre didactice la UBB este una foarte dificilă, atât financiar, cât şi din punct de vedere al posibilităţilor de ascensiune profesională. Daniel David, primul vorbitor, a stabilit că tineri sunt în mediul universitar cei care au până la 35-40 de ani.

"Programul pe care eu l-am propus nu e focalizat pe vârstă. Am fost criticat de unii colegi că poziţia de rector ar fi mai indicată la o vârstă mai înaintată, de 50-60 de ani", a spus David, remarcând apoi că rectori iluştri precum Iuliu Haţeganu aveau puţin peste 40 de ani când se aflau în această funcţie. "Tinerii îşi încep cariera în universitate într-un moment dificil: au nevoie de locuinţă, îşi întemeiază o familie, apar primii copii. Trebuie să luăm măsuri speciale pentru a-i atrage la noi şi a le oferi o carieră transparentă şi predictibilă", a precizat Daniel David.

Ioan Aurel Pop a explicat că personalul didactic trebuie pensionat la 65 de ani. "În acelaşi timp, pentru promovarea tinerilor cred sincer că personalul didactic trebuie pensionat la vârsta de 65 de ani, păstrând colaborarea cu ei. Mai ales acum, când datorită nepornirii abilitărilor ne situăm într-o prăpastie, neavând destui coordonatori de doctorat", a declarat academicianul. "Tot acest efort de a promova oamenii şi de a lucra cu tinerii este caduc dacă nu ne ocupăm ca ei să aibă venituri decente", a remarcat Pop. Toţi cei trei candidaţi la dezbatere au adresat cereri privitoare la situaţia financiară a instituţiei, fără să primească vreun răspuns.

Printre temele abordate s-a numărat şi atragerea de cadre didactice din alte universităţi şi chiar din alte ţări, proces încetinit de birocraţie sau de eterna lipsă a fondurilor. "Niciodată nu am beneficiat de fondurile facultăţii pentru a invita profesori cu care colaborez, eu conduceam un biet program din domeniul meu", a spus Enikö Vincze.

Academicianul Ioan Aurel Pop a propus ca soluţie la situaţia precară a tinerilor ce predau la UBB "să îi găzduim în spaţiile universitare pe angajaţi timp de doi-cinci ani gratuit sau să le cerem o chirie modică. Dacă reuşeşte în aceşti ani să participe la un grant, atunci am putea să îi găsim menirea", a explicat Pop.

Publicul a adus, de asemenea, în discuţie probleme controversate, cum ar fi aşa-numitul fond al rectorului, de care Ioan Aurel Pop a mărturisit că a auzit "din folclorul universitar", posibila lui utilizare sau lipsa de mediatizare a posturilor libere. Au luat parte la dezbatere câteva zeci de persoane, între care Simion Simon de la Facultatea de Fizică, Miklos Bacs de la Facultatea de Teatru şi Televiziune sau Gabriel Bădescu de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Studii Administrative.

 

Comenteaza