Situaţie gravă în România: unul din zece oameni suferă de hepatită VIDEO

Situaţie gravă în România: unul din zece oameni suferă de hepatită VIDEO
Medicii atrag atenţia că, în realitate, numărul bolnavilor este chiar mai mare, în condiţiile în care nu toţi cei care suferă de această maladie sunt depistaţi.

Ultimele estimări efectuate la nivel naţional spun că, în România, există aproximativ două milioane de persoane bolnave de hepatită B sau C. Această cifră plasează ţara noastră pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli.

"Conform statisticilor vorbim de o prevalenţă depeste 3% pe hepatita C şi aproape 6% la hepatita B. Foarte puţini sunt cei descoperiţi, cei depistaţi şi care pot să ia măsuri", a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH România.

"Incidenţa este în continuă creştere. Din păcate nu ştim incidenţa exactă pentru că accesul la informaţie, respectiv la testare este foarte, foarte mică. Avem membrii din familia din familia pacienţilor cu hepatita B şi C care nu s-au testate pentru infecţia virală. Ne aşteptăm la o continuă creştere a incidenţei", a spus medicul Roxana Zaharie.

Medicii atrag atenţia că principala sursă de infecţie cu hepatita B şi C este persoana bolnavă, care intră în contact cu alţi oameni. Pentru e evita răspândirea bolii se recomandă respectarea regulilor elementare de igienă.

"În primul rând să respecte nişte reguli elementare. În familie, chiar dacă nu există un infectat, fiecare trebuie să aibă ustensile de uz personal proprii. Pe urmă, noi, ca doctori, trebuie să respectăm, cu mare stricteţe, regulile de sterilizarea a instrumentarului", e de părere Vasile Andreica, director secţie Medicală III.

Pacienţii cu boli hepatice sunt aşteptaţi mâine la o conferinţă destinată lor, de unde pot afla de la specialişti în domeniu cum se poate trata boala şi ce stil de viaţă trebuie să adopte.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Lorant Ersek

Comenteaza