Solist la Volksoper în Viena, invitat în premiera Don Carlo, duminică la Opera Română

Solist la Volksoper în Viena, invitat în premiera Don Carlo, duminică la Opera Română
Basul Petar Naydenov, de la celebra operă Volksoper din Viena, va cânta ca invitat în premiera "Don Carlo", de Giuseppe Verdi, programat duminică, de la ora 18.30, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca.

Invitat în cadrul spectacolului va fi şi dirijorul David Crescenzi, din Italia, cunoscut publicului clujean. Cei doi invitaţi participă la premieră, o a doua reprezentaţie fiind programată pe 14 iunie, de la 18.30.

Regia este semnată Mihaela Bogdan, adaptarea scenografică fiind realizată de Valentin COdoiu, după Cătălin I. Arbore.

"Petar Naydenov este unul dintre cei mai puternici artisti ai tinerei generatii. Nascut in Bulgaria in 1979, si-a inceput studiile muzicale la vioara, dar le-a continuat la Academia Nationala de Muzica „Prof. Pancho Vladigerov" din Sofia, absolvind clasa Prof. Rusko Ruskov. In acest timp a colaborat cu legendarii Ghena Dimitrova si Nicola Giuzelev. La varsta de 24 de ani, a avut debutul la Opera Nationala din Sofia, in rolul lui Don Giovanni si ulterior in rolului lui Figaro. Debutul sau pe scena internationala a fost in Flautul Fermecat la Teatrul National din Slovenia Maaribor, in rolul Sarastro. Aparitiile sale pe scenele internationale au devenit mai frecvente din 2006, interpretand Gomes da Silva din Ernani(impreuna cu Roberto Scandiuzzi), Il Commendatore din Don Giovanni la Teatrul St Gallen, Don Basilio din Il Barbiere di Siviglia si Gremin din Eugene Onegin la Linz Landestheater sau Don Basilio din Il Barbiere di Siviglia la Opera Nationala din Helsinki. Tanarul artist este adesea invitat la festivaluri internationale precum Ljubliana Music Festival, Shaliapin Festival si gale de opera: Gala Art pour la Vie la Opera din Nice si Le GrandRendezvous organizata de Opera din Moscova", arată reprezentanţii Operei clujene.

"Conceputa initial ca o drama de familie, Don Carlos a devenit, pe masura ce a fost scrisa, o drama filozofica. Actiunea dramei este plasata in Spania secolului al XVI-lea. Pentru a scapa de iubirea sa nefericita pentru Elisabeta, cea de a doua sotie a tatalui sau, regele Filip al II-lea, Don Carlos este indemnat de marchizul de Posa sa plece in Tarile de Jos pentru a reda libertatea popoarelor asuprite. Regele insa se opune. Printesa Eboli, ducele de Alba si Domingo, duhovnicul regelui, urzesc intrigi impotriva lui Don Carlos si a reginei. Marchizul de Posa, devenit sfetnic al lui Filip, incearca in zadar sa il convinga pe acesta sa dea libertate. El isi sacrifica propria viata pentru a-si salva prietenul, pe Don Carlos, de banuielile care planau asupra lui. Vazand in fiul sau un continuator al idealului de libertate care il insufletise pe marchizul de Posa, regele il da pe Don Carlos pe mana Inchizitiei, care ii va hotari moartea. Marchizul de Posa se jertfeste pentru un prieten si, totodata, pentru omenire. Dincolo de moartea lui triumfa ideea libertatii morale. Pivotul intregii actiuni a dramei este lupta dintre despotism si libertate", se arată în prezentarea spectacolului.

Echipa de realizatori a premierei este următoarea:

regia: MIHAELA BOGDAN

adaptarea scenografică: VALENTIN CODOIU

după arh. CĂTĂLIN I. ARBORE

dirijor David Crescenzi

DISTRIBUTIE:
PETAR NAYDENOV - Filip al II-lea
CARMEN GURBAN - Elisabeta de Valois
MARIUS VLAD BUDOIU - Don Carlo
ANDRADA IOANA ROŞU - Principesa Eboli
FLORIN ESTEFAN - Rodrigo
MARIUS BOLOS - Marele Inchizitor
ANDREI YVAN - Un călugăr
CORINA PĂŞTEANU - O voce din cer
DANIELA MUREŞAN CHIŞBORA - Tebaldo
FLORIN POP - Lerma şi Heraldul

Solo violoncel: KOSTYÁK ELŐD, VLAD RAŢIU

ORCHESTRA ŞI CORUL OPEREI NAŢIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

 

Comenteaza