SONDAJ ziuadecj.ro: Regele Mihai, trădător sau patriot?

SONDAJ ziuadecj.ro: Regele Mihai, trădător sau patriot?
Traian Băsescu l-a făcut "trădător" şi "slugă la ruşi" pe regele Mihai. Aşa să fie?

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat miercuri seara că "abdicarea regelui a fost un act de trădare" şi l-a numit pe Mihai I "slugă la ruşi".

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu la B1TV.

Mihai I, rege al României, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României după moartea bunicului său Ferdinand, în urma renunţării la tron a lui Carol al II-lea din decembrie 1925. Detronat de tatăl său, după doar trei ani de domnie sub regenţă, a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea forţată a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul progerman al mareşalului Ion Antonescu.

După colaborarea României cu Germania în al Doilea Război Mondial şi după ce forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946. A fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947 şi s-a stabilit la Versoix (Elveţia). Revenirea sa în ţară nu a fost permisă până în 1997.

ziuadecj.ro te invită la sondaj. Cine a greşit mai mult: regele, atunci, sau Băsescu, acum?

 

Comenteaza