Sorin Apostu rămâne după gratii

Sorin Apostu rămâne după gratii
Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, nu va fi eliberat condiţionat din închisoare, au decis, joi, magistraţii Tribunalului Bistriţa Năsăud.

La sfârşitul lui 2015, comisia pentru liberări condiționate a Penitenciarului Bistrița a propus eliberarea condiționată a lui Sorin Apostu, soluţie admisă de Judecătoria Bistriția, însă contestată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Cluj. Joi, 25 februarie, magistraţii au judecat contestaţia procurorilor clujeni, stabilind că acesta va rămâne după gratii.

"Respinge propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Bistriţa privind liberarea condiţionată a condamnatului A.S.", se arată în decizia magistraţilor. Decizia Tribunalului este definitivă şi ea desfiinţează hotărârea Judecătoriei Bistriţa.

În plus, s-a dispus reexaminarea de îndată a situației fostului primar Sorin Apostu, ținându-se cont de ordonanţa de urgenţă a guvernului nr. 2/2016, prin care s-a suspendat prevederea în baza căreia pentru fiecare lucrare științifică fiecărui deținut i s-au scăzut câte 30 de zile din pedeapsa primită.

Din spatele gratiilor, Apostu a scris nu mai puţin de patru volume, toate fiind coordonate de foştii săi colegi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Redactarea fiecărei lucrări a durat între 30 și 70 de zile. Apostu a prestat și anumite acţiuni lucrative, care l-au ajutat în a-şi micşora timpul petrecut în închisoare: mai exact, a lucrat la biblioteca Penitenciarul Bistrița.

În iulie 2014, ICCJ l-a condamnat pe Apostu la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, din care s-au scăzut 11 luni (durata reţinerii şi arestării preventive de la 9.11.2011 până la 28.09.2012). Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Comenteaza