Sorin Bagiu, condamnat penal după transferurile lui Cociş şi Florescu

Sorin Bagiu, condamnat penal după transferurile lui Cociş şi Florescu
Fostul director executiv al lui "U", Sorin Bagiu, a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.

Judecătoria Cluj-Napoca l-a găsit vinovat pe Sorin Bagiu pentru nevirarea la bugetul de stat a impozitelor aferente transferurilor din 2004 ale jucătorilor George Florescu şi Răzvan Cociş către Sheriff Tiraspol. Pe lângă pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare cu suspedare pe un termen de încercare de trei ani şi şase luni, Bagiu a fost obligat la plata în solidar cu asociaţia sportivă FC Universitatea a sumei de 1.288.288 de lei către Direcţia de Finanţe. Sorin Bagiu a atacat sentinţa la Curtea de Apel, unde speră să fie scos nevinovat, susţinând că el doar a executat ordinele conducerii de atunci a clubului de fotbal.

Evaziunea de care este acuzat Sorin Bagiu constă în faptul că sumele de transfer ale fotbaliştilor Răzvan Cociş (300.000 de dolari) şi George Florescu (150.000 de dolari) nu au fost înregistrate ca venituri în contabilitatea asociaţiei sportive FC Universitatea, ci ca o sponsorizare neimpozabilă venită de la o firmă din Republica Moldova. "După perfectarea actelor de transfer şi încasarea sumei de 450.000 de dolari, reprezentanţii clubului FC Universitatea Cluj au recurs la folosirea unor mijloace frauduloase pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul statului, aferente veniturilor rezultate din transferul celor doi jucători de fotbal. Astfel, pentru a ascunde sursa impozabilă, reprezentanţii FC Universitatea Cluj au procedat la întocmirea în fals a unui contract de sponsorizare înregistrat sub nr. 450/21.06.2004, conform căruia FC Universitatea era sponsorizată de către o firmă din Republica Moldova - SC Biontos SRL Bălţi cu suma de 450.000 de dolari pentru susţinerea activităţii sportive. Actul în litigiu menţionat mai sus a fost completat cu toate datele aferente de către martor Dorina Călina, contabila clubului, după care a fost semnat atât de ea, cât şi de către directorul executiv - inculpatul Bagiu Sorin", se arată în sentinţa Judecătoriei Cluj-Napoca. Potrivit aceluiaşi document, în aceeaşi zi de 21 iunie 2004 au fost încheiate cele două contracte de transfer ale jucătorilor Cociş şi Florescu, pe care nu era trecută vreo sumă de bani şi care erau semnate de preşedintele consiliului director al clubului, Marius Bojiţă.

De altfel, apărarea lui Bagiu pe parcursul procesului a fost că doar a executat nişte ordine ale conducerii de atunci a FC Universitatea. "Atât în timpul urmăririi penale, cât şi în timpul cercetării judecătoreşti, inculpatul a recunoscut starea de fapt, însă a arătat că s-a conformat doar dispoziţiilor primite de la martorii Bojiţă Marius, preşedintele clubului, şi Burcă Costel, vicepreşedinte, că nu a avut nimic de câştigat, procedând în acest mod doar pentru a asigura funcţionarea clubului, care se găsea într-o situaţie financiară dificilă la acel moment. Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuiţilor Bojiţă Marius şi Burcă Costel faţă de infracţiunile pentru care au fost cercetaţi, soluţie care a rămas şi în urma exercitării căilor de atac", se precizează în sentinţă. Anchetatorii au verificat Registrul şedinţelor Consiliului Director pe perioada 24 mai 2004 - 29 iunie 2004 şi nu au găsit nici o consemnare cu privire la decizia de cedare a celor doi jucători fără sumă de transfer.

Dipozitivul sentinţei judecătoriei arată că "fapta inculpatului Bagiu Sorin, care în calitate de director executiv la FC Universitatea Cluj prin manoperele descrise în stare de fapt a contribuit la sustragerea plăţii obligaţiilor fiscale aferente transferului celor doi fotbalişti, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală". Raportul de Inspecţie Fiscală din 27 februarie 2007 precizează că prejudiciul total cauzat bugetului de stat de către FC Universitatea în perioada 1 mai 2003 - 28 februarie 2005 este în sumă de 1.181.161 de lei, din care 378.450 de lei reprezintă impozitul neevidenţiat cu ocazia transferului celor doi jucători şi 802.711 lei reprezintă impozite şi contribuţii cu reţinere la surse nevirate de contribuabil la bugetul statului. Astfel, pe lângă pedeapsa de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de trei ani şi jumătate, Bagiu a fost obligat prin sentinţă la plata în solidar cu Fotbal Club Universitatea F.S.P Cluj-Napoca a sumei de 1.288.288 de lei către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj. Asociaţia non-profit FC Universitatea Cluj se află în procedura insolvenţei.

Bagiu a atacat sentinţa cu recurs la Curtea de Apel Cluj, care a amânat judecarea procesului pentru ca noii avocaţi ai inculpatului să studieze dosarul.

 

 

Comenteaza