Spaima silicoanelor periculoase din Franţa ajunge şi la Cluj

Spaima silicoanelor periculoase din Franţa ajunge şi la Cluj
Scandalul implanturilor cu silicon care conţin substanţe dăunătoare sănătăţii sperie şi pacientele clinicilor estetice clujene. Acestea nu au înregistrat încă cereri de înlăturare a lor însă specialiştii sunt pregătiţi pentru aceasta.

Dacă reprezentanţii unor clinici clujene de înfrumuseţare recunosc că au folosit controversatele materiale din Franţa, alţii afirmă că au refuzat mereu să achiziţioneze implanturi ieftine.

Scandalul a izbucnit în Franţa încă din 2010, când societatea franceză Poly Implant Prothese (PIP) a început să fie acuzată de paciente din toată lumea că implanturile pe care le fabrică ar conţine un gel industrial periculos pentru sănătate care determină şi ruperea lor. Producerea şi comercializarea lor a fost oprită din martie 2010. Unele ţări au recomandat pacientelor extragerea implanturilor, în anumite ţări se asigură şi acoperirea costurilor în acest sens, iar Agenţia pentru Produse Medicale din Franţa a fost notificată în legătură cu 20 de cazuri de cancer la femei purtătoare de proteze mamare PIP. Potrivit unor estimări internaţionale, aproximativ 500.000 de femei poartă proteze PIP, cele mai multe din America Latină, Spania şi Anglia, dar şi în Europa de Est.

Specialiştii de la Clinica Artis3 au fost contactaţi de paciente care s-au speriat în urma scandalului implanturilor de silicon din Franţa. "S-au panicat, e adevărat, însă le-am explicat care este situaţia şi s-au liniştit", a precizat Cornelia Maior, medic chirurg specialist în chirurgie estetică în cadrul clinicii. "Este vorba de un risc mai mare de rupere a implanturilor respective, însă până acum nu am avut plângeri în acest sens. Am avut foarte puţine intervenţii cu acest gen de material. Dacă vor apărea, costurile le vom suporta noi şi apoi vom rezolva situaţia în colaborare cu firma de asigurări a producătorului francez de implanturi, aflat în faliment", a explicat specialista. Aproximativ 30-40% dintre intervenţiile chirurgicale efectuate în clinica clujeană au ca scop mărirea sânilor cu implanturi de silicon. Pacientele doritoare de asemenea schimbare de înfăţişare vin din toate colţurile Europei, dar şi din România, mai ales dintre cele plecate din ţară. "Singurele cazuri în care s-au solicitat până acum scoaterea silicoanelor au avut ca motiv implantarea altora mai mari", a mai spus specialista.

"Nu am avut paciente afectate de situaţia din Franţa pentru că nu am lucrat niciodată cu asemenea materiale, de slabă calitate", a declarat chirurgul Mircea Ciceo, de la Clinica Estetică Novia din Cluj-Napoca. "Am folosit mereu numai materiale din SUA, care sunt cele mai bune pe plan mondial", a rezumat medicul situaţia. La fel a declarat şi cunoscutul chirurg clujean Toma Mugea, de la Clinica de chirurgie estetică Medestet. "Nu am folosit niciodată implanturi de acest tip. "Tot ce pot să spun în acest moment este că Societatea Română de Chirurgie Estetică, al cărei preşedinte sunt, va da în curând un comunicat de presă pe această temă", a spus Mugea.

"Prefer să mă aleg cu mai puţini bani în buzunar decât să folosesc materiale ieftine. Nu am folosit niciodată implanturi de acest fel, aşa că nu am avut nici paciente care să se prezinte cu asemenea probleme", a precizat Lucian Fodor, specialist în chirurgie estetică, medic în cadrul clinicii Promedical. În domeniul medical se adevereşte foarte bine ideea că lucrurile ieftine sunt de calitate îndoielnică, potrivit acestuia.

"E foarte greu să ne dăm seama care este situaţia în România, pentru că un există un raport clar câte operaţii s-au făcut, cu ce tipuri de materiale, ca în străinătate. Din cauza asta e foarte dificil, probabil şi medicii şi pacienţii care au folosit implanturi din Franţa se feresc să facă publică treaba asta", este de părere specialistul. Preţul operaţiilor în care s-au folosit materiale de o calitate mai slabă poate scădea şi la jumătate din valoarea lor de pe piaţă, însă medicii nu recomandă o asemenea decizie. "Trebuie să te gândeşti că o operaţie este ceva care îţi afectează întregul organism. Nu este ca şi cum mergi la piaţă şi încerci să cumperit totul cât de ieftin", a apreciat Fodor.

 

 

Comenteaza