Spaţiu comercial vândut de Finanţe cu 3,7 milioane lei în centrul Clujului

Spaţiu comercial vândut de Finanţe cu 3,7 milioane lei în centrul Clujului
Milionarii Silvia şi Zsolt Fodor au câştigat licitaţia organizată la Direcţia Finanţelor pentru un spaţiu de pe strada Memorandumului.
Patronii Euro GSM au avut doi competitori la licitaţie, dar au câştigat-o cu suma de 3,7 milioane lei, aproape de patru ori preţul de strigare. Spaţiul comercial de pe Memorandumului a aparţinut unui cetăţean turc, acesta fiind executat pentru datorii către bugetul statului. În prezent, în locaţia respectivă funcţionează o filială bancară, care plăteşte o chirie lunară de 7.000 de euro.

Spaţiul comercial cu suprafaţa utilă de 191,80 metri pătraţi a fost scos la vânzare, prin licitaţie, la preţul de pornire de 1.012.451 lei, stabilit de un evaluator angajat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj. Spaţiul de pe Memorandumului nr. 5 a făcut obiectul a două dosare de executare silită împotriva societăţii Aydin Prodimpex SRL, patronată de cetăţeanul turc Gulem Aydin, care a acumulat datorii de peste 200.000 de lei către bugetul statului. Imobilul era grevat de sarcini în favoarea BCR-ului. O altă bancă, şi anume Credit Europe, are filială pe Memorandumului nr.5 şi plăteşte proprietarului o chirie lunară de 7.000 de euro. Contractul de închiriere a spaţiului a fost încheiat în 2005, pe o perioadă de 10 ani.

Noii proprietari ai spaţiului sunt soţii Silvia şi Zsolt Fodor, cotaţi în Top 300 Capital cu o avere de 38 milioane de euro, care deţin compania Euro GSM, cel mai mare retailer de telefoane din România. Ei s-au “luptat” timp de o oră, la licitaţie, cu încă doi competitori, Vasile Mureşan şi Horvath Francisc. Cu toţii au depus oferte în scris, înainte de licitaţia cu strigare, cea mai mare fiind a lui Fodor, de 1,2 milioane lei. Potrivit legii, în caz de egalitate la licitaţia cu strigare, este declarat câştigător cel care a avut cea mai bună ofertă iniţială în scris. Astfel, vreme de o oră, din cinci în cinci minute, cât era timpul de gândire, Vasile Mureşan, patronul casei de schimb valutar Transilvania de pe Bulevardul Eroilor, a fost cel care a plusat constant, dar a auzit de fiecare dată “suntem de acord” din partea lui Zsolt Fodor. După ce preţul trecuse de 3 milioane de lei, fiecare plusare a lui Mureşan venea tot mai greu, după ce omul de afaceri se gândea dacă are rost să mai continue. În cele din urmă, a anunţat că se opreşte. “Mai pot oferi, dar nu are rost căci, oricum, dă şi domnul Zsolt”, a spus Mureşan, după care s-a ridicat şi l-a felicitat pe Fodor.

Locatarii din imobilul în care este situat spaţiul comercial se bucură că s-a schimbat proprietarul acestuia din urmă. “Era al unui turc, pe care nu l-am văzut niciodată. Vrem să vorbim cu proprietarii ca să contribuie şi ei la cheltuielile comune, la reparaţii. Vrem să facem acoperişul, căci e spartă ţigla, au putrezit scânduri. La o zăpadă puternică ar putea să cadă bucăţi din acoperiş”, a spus Gavril Filip, locatar în imobilul construit în 1902. Spaţiul comercial a fost singurul din cele nouă bunuri trecute pe anunţul licitaţiei de ieri. În cazul unui apartament, instanţa a dispus suspendarea executării silite, după ce proprietarul şi-a achitat datoria, iar pentru terenuri nu s-a depus nicio ofertă. “Nu se caută terenuri pe criza asta”, a spus un membru al Comisiei de licitaţie. Bunurile care nu s-au vândut vor fi scoase din nou la licitaţie.

Comenteaza