Spitalele clujene, aproape de comă

Spitalele clujene, aproape de comă
Bani mai puţini pentru spitalele de gradul IV din judeţul Cluj. Potrivit noii grile existente în metodologia publicată pentru semnarea contractului-cadru pe acest an, indicele pe caz rezolvat a scăzut simţitor, iar spitalele clujene nu au bani să achite salariile angajaţilor integral.

Angajaţii din cel puţin 5 spitale din judeţul Cluj riscă să rămână fără salarii din luna septembrie. Din cauza contractelor mici, mai multe unităţi medicale din Cluj ar putea fi debranşate de la utilităţi, iar bolnavii din spitale ar putea rămâne fără medicamente începând din septembrie. Indicele pe caz externat a scăzut prima dată în 4 ani, potrivit noii grile existente în metodologia aferentă contractului-cadru pe anul în curs. Sumele pe care spitalele de gradul IV din judeţ au reuşit să le obţină, potrivit normelor, sunt cu 18% mai mici decât în 2012, dar în teritoriu situaţia este mult mai gravă.

Spre exemplu, potrivit surselor ZIUA de CLUJ, Spitalul Municipal din Câmpia Turzii a primit cu 25% mai puţini bani decât în 2012.

"Am primit cu 1,2 miliarde de lei vechi mai puţini bani pe lună decât în 2012. Abia ne ajung banii pe salarii până în septembrie. Noroc că mai avem medicamente în farmacii, altfel nu ştiu ce ne-am face. Vom lua legătura cu Consiliul Local pentru a avea în vedere surse alternative de finanţare, pentru a ne putea descurca", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, managerul spitalului, Tiberiu Vedean.

Pentru prima dată în ultimii 4 ani, indicele pe caz externat (ICM) a scăzut de la 1,444 la 1,380, fapt care se resimte în bugetele mai mici alocate spitalelor de gradul IV din judeţ. Serviciile spitaliceşti acordate pacienţilor clujeni sunt subfinanţate.

"E primul an în care ICM-ul a scăzut la nivelul celui din anul 2008 - 2009. Noi, fiind spital de categoria a IV-a, primim cu 15% mai puţini bani", a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Dej, Antonela Nicoară. Nici în cazul Spitalului Municipal din Gherla situaţia nu este una mai fericită, potrivit reprezentanţilor instituţiei.
"Suntem la limita supravieţuirii. Am primit cu 10% mai puţini bani. Contractul e în general foarte mic şi, pe lângă salarii, ne mai rămân aproximativ 700 de milioane de lei, cu tot cu ambulator şi venituri proprii", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, managerul spitalului, Liana Turdean.

Pe de altă parte, Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj, arată că media lunară pe caz externat plătită spitalelor, în funcţie de ICM, a rămas similară celei din 2012. "Toate sumele au fost alocate în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Media lunară e similară mediei lunare de anul trecut. Dacă realizează un ICM mai mare se ţine cont la regularizare. Contractul e acoperit până în septembrie, ca pentru toate celelalte spitale. Vor, exista, sperăm, rectificări bugetare", au explicat reprezentanţii CAS Cluj.

Etichete
Comenteaza