Foto Spitalul Militar din Cluj-Napoca a primit Drapelul de Luptă

Spitalul Militar din Cluj-Napoca a primit Drapelul de Luptă

Ceremonia militară și religioasă organizată cu ocazia acordării Drapelului de Luptă Spitalului Clinic Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca și aniversării a 105 ani de la înființarea acestei structuri a avut loc, marți, în Piața Avram Iancu.

Ceremonia a avut loc pe spațiul pietonal din fața Catedralei Mitropolitane “Adormirea Maicii Domnului” din Piața Avram Iancu, unde ÎPS Andrei Andreicuț a rostit o slujbă de binecuvântare. 

Spitalul Militar din Cluj-Napoca a primit Drapelul de Luptă

Totodată, Mitropolitul Andrei i-a oferit comandantului Spitalului Militar din Cluj, dr. Doina Baltaru, Crucea Transilvană.

Spitalul Militar din Cluj-Napoca a primit Drapelul de Luptă

"Domnule primar, doamna Comandant, onorate oficialități. Pe lângă faptul că ne rugăm lui Dumnezeu să aibă grijă de Spitalul Militar din Cluj, de cei care lucrează acolo, astăzi ne aducem aminte și de toți bolnavii și de faptul că Doctorul doctorilor este Domnul Isus Hristos și, ca semn de apreciere a muncii pe care dânșii o desfășoară, doamnei comandant Doina Baltaru îi oferim cea mai mare distincție a noastră - Crucea Transilvană", a spus ÎPS Andrei Andreicuț.

Drapelul de Luptă i-a fost înmânat comandantului spitalului, dr. Doina Baltaru, de către generalul maior medic conf. dr. Dragoș Marian Popescu, șeful Direcției Medicale. 

Spitalul Militar din Cluj-Napoca a primit Drapelul de Luptă

"Mă bucur să particip astăzi la acest eveniment solemn prin care celebrăm activitatea spitalului, un pol de excelență a medicinei militare românești. În semn de prețuire și recunoaștere a dificilei dar nobilei dumneavoastră activități, am fost foarte onorat să vă înmânez în acest moment aniversar Drapelul de Luptă", a declarat dr. Dragoș Marian Popescu.

"Suntem mândri de onoarea care ni se face prin înmânarea Drapelului de Luptă. În acest cadru festiv doresc să adresez mulțumiri Direcției Medicale Spitalul a Ministerului Apărării Naționale, comandamentului și unităților Diviziei 4 Infanterie Gemina, autorităților locale clujene și Mitropoliei pentru colaborarea și sprijinul pe care l-au acordat dezvoltării spitalului nostru și realizării proiectelor pe care ni le-am propus. Nu în ultimul rând, adresez mulțumiri personalului spitalului, care prin profesionalismul de care dă dovadă în fiecare zi este un demn continuator al tradițiilor acestei instituții", a declarat comandantul Spitalului Militar din Cluj, dr. Doina Baltaru.

Spitalul Militar din Cluj-Napoca a primit Drapelul de Luptă

Spitalul Militar din Cluj-Napoca a primit Drapelul de Luptă

La ceremonia de acordare a Drapelului de Luptă au participat și prefectul Clujului Irina Munteanu, precum și primarul Emil Boc și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj Vákár István.

Spitalul Militar din Cluj-Napoca a primit Drapelul de Luptă

Drapelul de Luptă se acordă marilor unităţi şi unităţilor militare prin decret al preşedintelui României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, a ministrului de Interne sau a directorului Serviciului Român de Informaţii.

Spitalul Militar din Cluj-Napoca a primit Drapelul de Luptă

Spitalul Militar din Cluj a luat ființă la data de 28 mai 1919 în baza ordinului Marelui Stat Major, fiind subordonat Comandamentului Corpului 6 Armată și purtând numele „Regina Maria”.

Spitalul Militar din Cluj-Napoca a primit Drapelul de Luptă

Cele trei clădiri vechi ale spitalului au fost construite în secolul al XIX-lea, când în Cluj a funcţionat un Spital de trupă cezaro-crăiesc.

În perioada 1919 - 1940, Spitalul Militar „Regina Maria” din Cluj s-a manifestat ca o instituţie medicală puternică, bine organizată şi condusă, cea mai importantă pentru asigurarea sănătăţii militarilor din compunerea marilor unităţi şi unităţi din subordinea Corpului 6 Armată, cu sediul comandamentului în Cluj.

Personalul spitalului a participat de-a lungul timpului la misiuni în teatre de operații precum Angola, Somalia, Irak și Afganistan.

În perioada pandemiei COVID spitalul a jucat un rol important în asigurarea asistenței medicale fiind desemnat începând cu data de 13 noiembrie 2020 ca spital COVID de fază II prin ordin al Ministerului Sănătății. Un număr de optsprezece medici și nouăsprezece asistenți medicali au fost detașați în sprijin la Spitalul Județean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava în vederea limitării efectelor pandemiei.

La data de 28 aprilie 2020 spitalul a primit statutul de spital „clinic” conform avizului Ministerului Sănătății, iar în prezent, acesta funcționează cu 287 de paturi, din care 20 pentru spitalizare de zi, și restul pentru spitalizare continuă.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind acordarea Drapelului de luptă Spitalului Clinic Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca în 11 decembrie 2023.

Comenteaza