Sporurile din primării, anulate de Curtea de Conturi

Sporurile din primării, anulate de Curtea de Conturi
Auditorii au descoperit în zeci de primării din judeţul Cluj sporuri “care exced cadrului legal”, precum cel de calculator sau pentru procurarea ţinutei.

Controalele Curţii de Conturi (CC) din 2010 la primăriile din judeţul Cluj s-au lăsat cu peste douăzeci de decizii prin care primarii sunt obligaţi să recupereze prejudicii de sute de mii de lei, riscând în caz contrar închisoarea. Prejudiciile invocate de auditori rezultă din acordarea în anul de criză 2009 a sporurilor “pentru condiţii vătămătoare de muncă”, “de calculator”, “de refacere a capacităţii de muncă”, “de hrană”, “de dispozitiv”, “ajutor de sărbători” şi “fonduri în vederea procurării unei ţinute decente”.

 

Majoritatea primăriilor unde auditorii CC au găsit nereguli au contestat deciziile Curţii la instanţă. Astfel, primarii comunelor Cămăraşu, Luna, Cătina, Mica, Căpuşu Mare, Cuzdrioara, Băişoara, Căianu şi Căşeiu se află în proces cu CC. Numai că instanţa nu a suspendat deciziile CC pe perioada proceselor, astfel că, potrivit acestora, edilii trebuie să recupereze prejudiciile create “ca urmare a plăţii unor indemnizaţii, sporuri şi alte drepturi băneşti care exced cadrului legal”. “Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmării de către conducerea instituţiei a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, se arată la sfârşitul fiecărei decizii CC.

 

Auditorii au identificat şapte tipuri de sporuri şi indeminizaţii pe care le consideră ilegale: “spor pentru condiţii vătămătoare de muncă”, “spor de calculator”, “indemnizaţie de dispozitiv”,  “indemnizaţie de hrană de 12 lei pe zi”, “indemnizaţie de refacere a capacităţii de muncă”, “fonduri în vederea procurării unei ţinute decente”, “ajutor de sărbători de Paşte şi de Crăciun”. De acestea au beneficiat funcţionarii publici şi personalul contractual din primăriile vizate, însă cele de hrană, pentru ţinută şi de refacere a capacităţii de muncă au ajuns şi în buzunarele primarilor şi viceprimarilor.

 

Potrivit reprezentanţilor CC, de ajutor de sărbători pot beneficia doar persoanele aflate în dificultate, ale căror venituri sunt insuficiente. În ce priveşte indemnizaţia de hrană, auditorii spun că salariaţii din sectorul bugetar pot primi o alocaţie de hrană numai sub forma tichetelor de masă. Inutilitatea acordării banilor pentru “ţinuta decentă” este explicată de CC prin faptul că “funcţionarii publici care sunt obligaţi să poarte uniformă primesc gratuit această uniformă. Comisia constată că funcţionarii din cadrul personalului contractual al Primăriei Luna nu se încadrează în categoria celor care sunt obligaţi să poarte uniformă şi, în consecinţă, acordarea acestor sume pentru reprezentarea instituţiei şi implicit acoperirea unei părţi din cheltuielile cu îmbrăcămintea nu au temei legal”. Auditorii mai spun că pentru “condiţiile vătămătoare de muncă” primăriile ar fi trebuit să prezinte un buletin de determinare prin expertizare a locurilor de muncă. Pe lângă funcţionari, primarii şi viceprimarii sunt acuzaţi că şi-au dat bani în plus. “Pe durata mandatului, primarul şi viceprimarul primesc o indemnizaţie lunară ca unică formă de remunerare a activităţii corespunzătoare funcţiei”, se arată în deciziile CC.

 

Prejudiciile invocate de auditori variază în funcţie de numărul de angajaţi ai primăriilor, situându-se între 100.000 şi 300.000 de lei. Spre exemplu, Primăria Luna are un “surplus” de 112.180 de lei, în timp ce Primăria Cămăraşu este acuzată de plăţi ilegale în valoare de 241.967 de lei. Cele două primării au dat cei mai mulţi bani pe indemnizaţiile de hrană (46.314 lei şi 53.150 de lei) şi pentru “procurarea ţinutei decente” (40.800 de lei şi 96.501 lei).

 

Primarii care au atacat în instanţă deciziile CC au aceeaşi apărare, anume că au respectat şi pus în aplicare contractul colectiv de muncă la nivel naţional pe anii 2007-2010. Un articol invocat în apărare este cel care prevede că “alte drepturi specifice sau alte cuantumuri ale drepturilor reglementate de legislaţia muncii pot fi stabilite prin contractele colective de muncă de la celelalte niveluri”. “Potrivit acestei reglementări, este permisă negocierea atât a unei sume de bani lunare necesară asigurării unei alimentaţii de protecţie în vederea menţinerii şi protejării stării de sănătate a angajaţilor, pentru întărirea rezistenţei organismului la factorii zilnici de stres (...), cât şi a unei sume necesare asigurării unei ţinute decente salariaţilor primăriei, având în vedere specificul activităţii”, se arată în plângerea Primăriei Luna. Primarul Aurel Giurgiu ne-a declarat că a acordat sporurile în baza contractului colectiv de muncă.

“Din moment ce personalul a negociat prin sindicat şi există hotărâre de consiliu local pentru acordarea sporurilor, care nu a fost atacată în instanţă, nu văd nici o problemă. Ne judecăm şi am oprit acordarea acestor sporuri şi indemnizaţii”, a declarat primarul din Luna.

 

Directorul Curţii de Conturi Cluj, Radu Roşu, a precizat că nu ne poate comunica numărul total al primăriilor somate să reţină de la salariaţi sporurile acordate în 2009, dar că sunt peste douăzeci. Nici responsabilul de relaţii cu presa al Curţii de Conturi, Iuliana Pop, nu a putut da o cifră exactă, spunând că acest lucru va fi evidenţiat în raportul de activitate ce va fi făcut public în curând.

Comenteaza