SRI, prima reacție în dosarul de trădare: Membrii Comandamentului „Vlad Țepeș” ar fi cerut ajutorul ofițerilor de la Ambasada Rusă

SRI, prima reacție în dosarul de trădare: Membrii Comandamentului „Vlad Țepeș” ar fi cerut ajutorul ofițerilor de la Ambasada Rusă

Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat joi că a contribuit la identificarea și reținerea unui grup de cetățeni români acuzați de trădare, care au fost implicați în activități subversive, inclusiv constituirea unei grupări paramilitare cu scopul de a afecta ordinea constituțională a țării.

Potrivit surselor oficiale, gruparea respectivă a solicitat activ sprijin din partea reprezentanților Ambasadei Rusiei pentru derularea unor acțiuni destabilizatoare.

În cadrul anchetei, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au identificat legături ale membrilor grupării cu oficiali ai Ambasadei Federației Ruse la București. Aceștia au desfășurat activități de culegere de informații în domenii de interes strategic și au susținut obiectivele anticonstituționale ale grupului „Vlad Țepeș”, cercetat pentru trădare, conform News.ro.

În urma acestor descoperiri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a declarat doi diplomați ruși persona non grata, o măsură luată în temeiul Convenției de la Viena. Cei doi diplomați, atașați ai Ambasadei Rusiei, au fost implicați în activități de spionaj și în susținerea acțiunilor grupului care avea drept scop subminarea statului român.

Gruparea „Vlad Țepeș” a fost activă începând cu anul 2023 și a avut ca obiective destabilizarea României, inclusiv prin retragerea din NATO și modificarea ordinii constituționale. Membrii săi au fost în contact cu agenți străini și au făcut demersuri pentru a înlătura guvernul actual și pentru a instaura un regim autoritar, care includea adoptarea unei noi constituții și schimbarea simbolurilor naționale.

De asemenea, doi dintre suspecți s-au deplasat la Moscova, unde au încercat să obțină sprijin din partea unor persoane din sfera politico-militară rusă pentru preluarea puterii în România. SRI, împreună cu Direcția Generală de Informații a Apărării și Direcția Generală de Protecție Internă, continuă să monitorizeze riscurile de securitate generate de aceste activități subversive.

Comenteaza