Staţiunea foametei. Restanţe salariale de 18 luni la o instituţie clujeană

Staţiunea foametei. Restanţe salariale de 18 luni la o instituţie clujeană
Angajaţii Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Cluj au protestat pentru situaţia în care se află atât instituţia, cât şi salariaţii. Oamenii spun că au ajuns la capătul puterilor: nu şi-au mai primit banii de 18 luni şi spun că instituţia se află într-un blocaj total.

Angajaţii susţin că instituţia se află în blocaj: posibilitatea de a accesa fonduri prin proiecte este blocată din cauza datoriilor financiare faţă de bugetul statului, iar finanţarea de la bugetul statului este zero. Ultimele luni au fost de coşmar şi abia s-au descurcat cu banii.

"Nemulţumirile mele, la fel ca cele a colegilor, sunt restanţele salariale, condiţiile de muncă şi managementul defectuos. Situaţia din ultimii ani a fost foarte dificilă. Rugămintea noastră este ca autorităţile să ia o decizie pentru că nu putem sta fără bani: avem datorii, avem familie, avem copii. De multe ori nu au fost nici bani să ne ajungă de mâncare. Lucrez aici de peste 30 de ani şi cand m-am angajat aici era cu totul altceva: erau sute de angajaţi, era o feerie", spune una din angajatele instituţiei.

Pe de altă parte, angajaţii SCDP Cluj susţin că pe lângă aceste probleme care ţin de legislaţie, instituţia are parte şi de un management defectuos, lipsit de viziune şi de soluţii. Angajaţii şi-au câştigat în instanţă drepturile salariale, însă directoarea a făcut recurs.

"Da, este practic un recurs de temporizare pentru că noi, neavând fondurile în momentul de faţă, nu le putem da banii. Este, pe undeva, firesc să arunce vina pe management. Şi eu, să fiu în locul lor, poate tot pe mine m-aş supăra pentru că în momentul de faţă eu sunt directorul staţiunii şi în mod firesc dacă ceva într-o unitate nu merge, directorul este responsabil.

Pentru ceea ce depinde de mine îmi asum responsabilitatea, pentru ceea ce nu depinde de mine nu am ce face pentru că noi suntem într-un sistem în care nu face fiecare legea: noi trebuie să o respectăm şi ne-am mişcat în funcţie de lege. Practic, din 2007, de când sunt director, am făcut toate demersurile omeneşti posibile: m-am sfătuit cu foarte mulţi specialişti ce să fac ca să iasă unitatea din situaţia în care suntem", spune Eugenia Hârşan, directorul SCDP.

Totuşi, angajaţii se arată nemulţumiţi de recursul formulat în ceea ce priveşte procesul în care au câştigat în instanţă şi spun că acest recurs va duce doar la înrăutăţirea situaţiei în care se află.

"Doamna director numeşte temporizare a contesta dreptul colegilor şi nu stiu dacă e foarte colegială această atitudine: să conteşti un drept al omului de a-şi primi salariul. Adică ce temporizare? Să mai faci foamea câteva luni? Universitatea nu are acoperirea necesară pentru plata salariilor restante şi a spus-o clar", menţionează un angajat.

SCDP a ieşit din componenţa Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, respectiv Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, urmând să treacă la Ministerul Educaţiei, fapt care nu s-a mai produs.

"Staţiunea este în momentul în care ar trebui să se aprobe o hotărâre de guvern (HG) de trecere din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti" în componenta Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj. Legea care trebuie pusă în aplicare este nr. 45/2009, cu modificările şi completările aferente pe legea nr. 72/2011 pentru care trebuia să iasă o HG care nu a mai ieşit din cauza unor datorii istorice pe care noi le-am acumulat în timp.

Practic, în momentul în care eu am luat staţiunea, aveam 16,5 milioane datorie şi în momentul de faţă avem undeva la 8 milioane. Asta nu înseamnă că totul mi se datorează; este o activitate care s-a făcut concertat la nivelul întregii ţări pentru plata unor datorii istorice de care noi am beneficiat în anul 2009 pe ordonanţa 30.

Pe ordonanţa nr. 10 din 2011, conform căreia noi trebuia să beneficiem de plata celei de-a doua tranşe a datoriilor istorice de care nu am mai beneficiat, fapt pentru care unitatea a dat în judecată într-un mod firesc pentru că, deşi hotărâse la un moment dat să facă aceste plăţi din motive subiective a unor persoane, fapt pentru care noi am dat în judecată guvernul şi în 3 iulie anul trecut am câştigat procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de câteva zile ne-a ieşit şi motivarea şi din momentul în care a ieşit motivarea, pentru că fără ea nu se putea face niciun demers ulterior pentru plata datoriilor, deja împreună cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Siseşti s-au făcut demersuri pentru plata acestor datorii.

În momentul în care aceste datorii de 7 milioane de lei faţă de bugetul consolidat al statului s-ar fi plătit în momentul respectiv se va semna şi hotărârea de guvern de trecere la universitate. Universitatea a facut toate demersurile şi are in buget banii prevăzuţi pentru plata salariaţilor şi avem proiecte gândite pentru a trece la o nouă etapă", explică Hârşan.

De asemenea, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia în care se află, colectivul instituţiei a redactat o scrisoare adresată premierului prin care cere urgent tranşarea clară către un minister a instituţiei şi rezolvarea problemelor.

Comenteaza