Statuia lui Matei Corvin a fost vandalizată. A fost vopsită în maro

Statuia lui Matei Corvin a fost vandalizată. A fost vopsită în maro
Statuia ecvestră a lui Matei Corvin din Piaţa Unirii a fost vandalizată în noaptea de marţi spre miercuri, fiind vopsită parţial cu o vopsea de culoare maro.

Viceprimarul Horvath Anna a declarat miercuri pentru Mediafax că autorităţile au luat legătura cu specialistul care s-a ocupat cu restaurarea statuii pentru a găsi cea mai bună soluţie de curăţare.

"Primăria Cluj-Napoca va depune, miercuri, o plângere penală la IPJ Cluj după vandalizarea statuii lui Matei Corvin, care a fost împroşcată cu vopsea maro. Şi spatele calului şi soclul din piatră au fost murdărite de vopsea. Am luat legătura cu Poliţia Locală şi verificăm imaginile de pe camerele video instalate în zonă. Sperăm ca făptaşii să fie prinşi şi traşi la răspundere. Cred că vandalizarea a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri. De asemenea, am luat legătura cu specialistul care s-a ocupat cu restaurarea statuii pentru a găsi ce-a mai bună soluţie de curăţare a soclului", a spus Horvath.

La rândul său, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a declarat că nu ştie care au fost motivele ce au stat în spatele acestui gest şi şi-a exprimat speranţa ca autorii să fie prinşi.

"Sper să nu fie nicio legătură cu Zilele Culturale Maghiare din Cluj care se apropie în luna august. Sper, de asemenea, ca acest gest să nu tulbure climatul de bună înţelegere din oraş", a spus Csoma.

Grupul statuar Matei Corvin a fost inaugurat în anul 1902, fiind opera sculptorului maghiar Fadrusz Janos. Pe lângă statuia ecvestră din bronz a lui Matei Corvin, grupul statuar mai cuprinde statuile celor patru generali ai săi - Paul Chinezu, Blasius Magyar, Ştefan Szapolyai şi Ştefan Bathory.

Acesta a fost restaurat în perioada 2009 - 2010 cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei, care a alocat 400.000 de euro acestui proiect, dar şi al Guvernului României, care a contribuit cu o sumă similară.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza