Stenograme: directorul de şcoală arestat a cerut de trei ori şpaga

Stenograme: directorul de şcoală arestat a cerut de trei ori şpaga
Denunţătorul s-a hotărât să apeleze la procurorii anticorupţie după ce directorul instituţiei, Niculae Nistor, i-a făcut trei vizite.

Actul prin care procurorii au cerut arestarea preventivă a directorului Colegiului Tehnic "Napoca" arată că acesta a cerut în mod insistent 2.000 de euro de la proprietarul unei firme pentru a-i prelungi contractul cu instituţia şcolară. ZIUA de CLUJ vă prezintă un fragment din transcrierea discuţiilor purtate de Nistor şi denunţător cu ocazia întâlnirilor din 13 şi 19 septembrie, ce au avut loc în două localuri din oraş. Înregistrarea arată că denunţătorul promite cei 2.000 de euro, iar Nistor îl asigură: "Tot dumneavoastră mergeţi în continuare".

Procurorii susţin că Niculae Nistor a pretins în mod repetat suma de 2.000 de euro pentru a prelungi contractul de închiriere a unei ferme din patrimoniul instituţiei şcolare cu firma Samsu SRL. Relaţia contractuală dintre părţi dura din 2001 şi urma să expire în cursul lunii octombrie. "În acest context, precum şi datorită restanţelor înregistrate la plata chiriei, în perioada august-septembrie 2011 inculpatul Nistor Niculae, director al Colegiului Tehnic «Napoca», s-a deplasat în mai multe rânduri la locaţia închiriată pentru a discuta cu locatarul. Cu prilejul primei deplasări, inculpatul Nistor Niculae i-a pretins denunţătorului remiterea sumei de 2.000 de euro, condiţionând de plata acestei sume reînnoirea contractului şi menţinerea cuantumului actual al chiriei. Potrivit denunţului formulat în cauză, inculpatul şi-a reiterat pretenţia materială şi cu prilejul altor două vizite realizate la locaţia din Valea Seacă, împrejurare care l-a determinat să sesizeze organele de urmărire penală", se arată în propunerea de arestare a Direcţie Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorii DNA au arătat în propunerea de arestare că Nistor l-a sfătuit pe patronul Samsu SRL, Viorel Şamşudean, să aducă la licitaţie oferte de la firmele a doi prieteni pentru a îndeplini condiţiile de organizare a procedurii. "Inculpatul l-a asigurat pe denunţător că în orice situaţie va fi declarat câştigător al licitaţiei, chiar dacă vor fi şi alţi doritori să închirieze şi chiar dacă aceştia vor oferi sume mai mari", au precizat procurorii. Aceştia îşi bazează acuzaţiile şi pe două înregistrări audio-video ambientale, cu discuţiile dintre inculpat şi denunţător din ziua de 13 septembrie, când cei doi s-au întânit la restaurantul Sinaia, şi din 19 septembrie, când au fost la localul Roata, după care administratorul firmei i-a dat banii directorului în maşină. La scurt timp, acesta a fost oprit în trafic de o echipă a DNA Cluj, care a găsit bancnotele euro ale căror serii au fost consemnate anterior de procurori. Tot în ziua flagrantului, denunţătorul a fost şi la biroul lui Nistor, însă acesta i-ar fi spus să iasă la o cafea deoarece în şcoală sunt camere de supraveghere şi ar putea fi văzuţi împreună.

Directorul Niculae Nistor a susţinut în faţa anchetatorilor că este nevinovat şi că cei 2.000 de euro reprezentau o parte din datoria de 23.000 de lei pe care firma o avea către instituţia şcolară. De asemenea, acesta a spus că denunţătorul urma să primească chitanţă pentru plata efectuată. Nistor a fost consilier local din partea PDL şi inspector şcolar.

Înregistrare DNA din 13 septembrie, în localul Sinaia

Viorel Şamşudean: Ca să ştim, ce facem? Eu, bun, vă dau 2.000 de euro şi.. da?
Niculae Nistor: Ssst, mai încet, da da (şi dă afirmativ din cap).
VŞ: Da'...dacă îi licitaţie, să zic?
NN: Dacă eu vă spun că tot dumneavoastră mergeţi în continuare înseamnă că aşa e, nu?
VŞ: Păi, de-aia vă întreb, ca să ştiu, nu să... şi, şi dacă...
NN: Suntem oameni serioşi.
VŞ: Am înţeles şi, dacă să, rămâne tot aşa? Sau?
NN: Tot aşa da, tot aşa.
VŞ: Chiria?
NN: Mai mică nu se poate că asta îi minim minimorum cât se poate scoate de acolo. (...)
VŞ: Da', ce am vrut să vă întreb eu, no... în euro sau, cum să zic, în bani?
NN: No bine, am zis că cum vreţi dumneavoastră.

 

 

Comenteaza