Video Strângere de fonduri pentru monitorizarea calităţii aerului din Cluj-Napoca

Strângere de fonduri pentru monitorizarea calităţii aerului din Cluj-Napoca

S-a lansat campania de strângere de fonduri pentru Aerlive Cluj, reţeaua cetăţenească de monitorizare a calităţii aerului.

Obiectivul campaniei este strângerea a 19.000 de euro pentru a instala 20 de senzori de monitorizare a calităţii aerului, acreditați la nivel național, amplasaţi în baza unei metodologii științifice pentru a avea o acoperire optimă a orașului. Senzorii vor monitoriza 11 parametri, inclusiv microparticulele PM2.5 și PM10 ce au efecte nocive majore asupra sănătății. Calitatea aerului din Cluj-Napoca este monitorizată azi de numai 4 stații oficiale, a căror amplasare este discutabilă.

Campania de strângere de fonduri se derulează până la sfârșitul lunii octombrie 2020 și, dacă are succes, senzorii vor fi instalaţi în noiembrie 2020. Persoanele interesate vor avea acces deschis la datele istorice cu privire la calitatea aerului (în sistem open data).

În 2014, un studiu susținea că în Cluj-Napoca se respiră cel mai curat aer din Europa. La sfârșitul lui 2019, New York Times afirma că aerul din Cluj-Napoca este cel mai poluat din România. În realitate, nu avem suficiente date pentru a trage o concluzie cu privire la aerul pe care îl respirăm.

Comenteaza