Studentă austriacă, după o lună la Cluj: "mentalitate conservatoare, biserici la tot pasul, o ţară între tradiţional şi modern". Un singur lucru devansează Austria

Studentă austriacă, după o lună la Cluj: "mentalitate conservatoare, biserici la tot pasul, o ţară între tradiţional şi modern".  Un singur lucru devansează Austria
| Foto: Visit Cluj

O tânără studentă din Austria, venită prin programul Erasmus la Universitatea Babeş Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, vorbeşte pentru o publicaţie internaţională despre prima impresie pe mealeagurile României.

A trecut o lună de când Lisa Hackl din Austria, studenta la științele comunicării, a ajuns la Cluj-Napoca şi îşi începe relatarea pentru site-ul Tips.at cu viaţa de cămin din campusul Hasdeu. "Dimineaţa împart o ceașcă de cafea cu vecini de cameră din Maroc.

Un sud-corean pregătește dumplings cu prune pentru o cină internațională. Pe culoar se vorbesc limbi diferite. 20 de naționalităţi diferite dispersate pe patru etaje, adică vreo 160 de oameni din toată lumea. În ciuda diferențelor culturale, conviețuirea funcționează fără probleme și cu respect reciproc”, susţine tânăra.

Precum în cazul vieţii de cămin, diversitatea este cuvântul cheie când vine vorba despre România: "Vile impresionante lângă case cu  acoperișuri din tablă și fântână manuală în curte. Mașini de lux depăşesc trăsuri cu cai pe autostradă.

Şi în oraş se observă contrastele: clădiri în stil baroc precum cele din Viena sunt sugrumate de blocuri socialiste. România se împarte între modern și tradițional. Este o ţară care face paşi mici şi paşi mari în acelaş timp. Biserici, aparţinând mai multor culte, la tot pasul. Multe sunt în renovare, poate pentru că 97% din populaţia ţării se declară credincioasă", subliniază studenta.

Lisa vorbeşte şi despre mentalitatea conservatoare a românilor, dar ţine să puncteze că tinerii încearcă să schimbe acest aspect. "Drepturile femeii şi egalitatea de șanse sunt teme complicate. Şi totuşi, mulţi tineri sunt motivaţi şi se implică pentru un viitor mai bun, pentru o politică fără corupţie.

Proteste anticorupţie la adresa guvernului au loc de mai bine de un an în Bucureşti. Se protestează la adresa unei legi neconstituționale, care probabil tot va trece. Într-un singur lucru pare că țara a devansat Austria: din 2016 este interzis fumatul în localuri”, a încheiat Lisa Hackl.

Comenteaza