Studentele au invadat Observatorul

Studentele au invadat Observatorul
Dacă până nu de mult Universitatea Tehnică era o instituţie ce atrăgea mai mult băieţi, în ultima perioadă vin aici din ce în ce mai multe fete.
Căminele din Observator sunt transformate unul câte unul, astfel încât studenţii să poată fi cazaţi peste tot. Căminul V a fost primul din campus în care băile de la fiecare etaj au fost desfiinţate şi construite câte una pentru fiecare cameră.

“Nu mai stau câte cinci studenţi în cameră, cum era până nu de mult, acum este loc doar pentru patru”, a precizat Sorin Blăjan, administratorul căminului. Peste drum, căminul IV, sigurul exclusiv de fete până de curând, se află în plin şantier. Se lucrează la mansardare, se pun termopane, se izolează în exterior şi sunt transformate şi aici băile. “Sunt mult mai multe fete decât erau cu câţiva ani în urmă. Nu mai încăpeau nici în căminul IV şi era complicat să organizăm cămine mixte, trebuia să fie separaţi pe etaje, din pricina băilor comune. Cred că aşa, când fiecare cameră are baia sa, este mult mai simplu din acest punct de vedere”, a apreciat administratorul.

Camerele au mobilier nou de lemn, cu dulapuri cam înguste însă pentru garderoba studentelor. În locul vechilor oficii, în care se înghesuia un etaj întreg la trei-patru arzătoare, au fost amenajate bucătării cu aragaz electric şi, mai mult, cu senzor de mişcare. “Pe vremuri, îşi puneau tigăile pe foc, plecau şi mai uitau de ele... Acum se opreşte dacă nu e nimeni lângă un aparat timp de un minut”, a explicat Blăjan. Televizoarele nu îşi mai găsesc locul în camerele de cămin. “Acum stau pe internet, pot prinde şi posturi TV acolo, aşa că nu vor să mai plătească şi abonamentul la cablu”, spune administratorul. La meciuri, studenţii se adună în sălile de lectură, la televizoarele căminului. “Mai sunt încă rivalităţi, unii ţin cu Steaua, alţii cu Dinamo, încep să fie apreciate şi echipele locale din Cluj”, adaugă Blăjan. Mondialul i-a prins în plină sesiune de vară, astfel că abia la ultimele meciuri a mai fost înghesuială în faţa televizorului.

Creşterea numărului de fete în campus nu e doar motiv de bucurie pentru colegii lor. “Se poate spune că le-au luat din locuri. Au urcat foarte mult media cu care se prinde un loc pe lista de cazări. Ultimul pe listă are 7 şi ceva, în timp ce până nu de mult se intra lejer în cămin cu 5”, a susţinut Sorin Blăjan. UTCN a devenit atractivă pentru studente în urmă cu 5-10 ani, spune Cătălin Popa, purtătorul de cuvânt al instituţiei. “Avem mute fete în universitate de când s-au înfiinţat specializări care nu mai par atât de inaccesibile, din aşa-numita industrie grea. Mă refer la ingineria mediului, la cea economică sau a materialelor. Numărul fetelor creşte anual, însă nu spectaculos. Saltul a fost imediat după inaugurarea respectivelor specializări. Soluţiile pentru cazare se iau la nivelul fiecărei facultăţi în parte”, a explicat oficialul universităţii.

“Infracţionalitate zero” datorită camerelor video

Ca şi în cazul căminului XVI din Hasdeu, introducerea de camere video pe coridoarele din Observator a dus rapid la eliminarea furturilor din camere. “Au fost introduse cu doi ani în urmă. Imediat au fost prinşi câţiva hoţi şi de atunci avem infracţionalitate zero. Erau nişte indivizi versaţi care veneau şi băteau la uşă. Dacă răspundea cineva, întrebau de un nume, la întâmplare, iar dacă nu era nimeni, fiindcă studenţii erau plecaţi la baie sau oficiu, înhăţau din cameră ce prindeau: haine din cuier, telefoane, laptopuri”, a dezvăluit administratorul.

Comenteaza