Studenţi medicinişti clujeni, premiaţi în Olanda pentru produse antiîmbătrânire

Studenţi medicinişti clujeni, premiaţi în Olanda pentru produse antiîmbătrânire
Patru premii importante ale “International Student Congress of Medical Sciences”, desfăşurat recent la Groningen, în Olanda, au revenit unor studenţi clujeni. Clujenii s-au “bătut” cu 500 de studenţi din toată lumea şi au impresionat juriul, iar două proiecte s-au putut realiza numai datorită unor burse în afara ţării.

Un produs antiîmbătrânire, date despre importanţa unei gene în fertilitate, un proiect de cercetare ecocardiografic şi descoperirea unui nou anticorp al unei grave boli neurologice sunt contribuţiile celor patru premianţi la concursul olandez. În total, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca a fost reprezentată în competiţie de şapte studenţi, din care au fost premiaţi patru.

Una dintre câştigătoare este Tania Crişan, momentan bursieră în Olanda. Studenta a participat la congres cu un proiect bazat pe studiul imunităţii, în care se urmărea importanţa unei gene în fertilitate. Nicoleta Cosma, studentă în anul IV, a participat cu un proiect de cercetare a unei boli neurologice, miestenia gravis, descoperind un anticorp al bolii. Tânăra şi-a făcut munca de cercetare a proiectului în cadrul unei burse obţinute la München. "Am realizat proiectul în cadrul unei burse internaţionale de cercetare pentru studenţi finanţate de o companie biofarmaceutică AMGEN. Fără echipamentul pe care l-am avut acolo la dispoziţie, nu aş fi reuşit să obţin acest rezultat", a spus studenta.

De asemenea, Diana Crişan, studentă în anul V, a câştigat premiul pentru proiectul de cercetare asupra unui produs antiîmbătrânire în colaborare cu profesorul dr. Cappare din Italia. "E un studiu realizat în colaborare cu dr. Cappare (specialist în medicina antiaging) din Italia, care a dorit să colaborăm în studierea eficacităţii unui nou produs antiaging cutanat cu ajutorul unui ultrasonograf de înaltă frecvenţă, Dermascan. Aparatul a fost obţinut de universitatea noastră în cadrul unui proiect de cercetare", a explicat premianta. "Procedura reprezintă o nouă metodă noninvazivă şi de înaltă acurateţe pentru studiul eficienţei variilor terapii topice antiaging. Posterul a obţinut premiul întâi la secţiunea Dermatologie", a adăugat Diana Crişan.

Sergiu Dărăbanţ, student în anul V, a luat premiul I pentru cea mai bună prezentare a proiectului de cercetare ecocardiografic, în care era studiată patologia pulmonară hipertensivă. Medicinistul a obţinut şi premiul I pentru cea mai bună prezentare în sesiunea de cardiologie şi patologie pulmonară. "Există un anumit standard, când investigăm patologia pulmonară hipertensivă. În studiul nostru am încercat, tot cu ajutorul ecografului, să analizăm alţi parametri şi să comparăm aceste variabile cu standardul care se urmăreşte acum", a precizat Dărăbanţ.

Record românesc

Congresul, care a avut loc între 7 şi 10 iunie, a ajuns la cea de-a 18-a ediţie. Se organizează anual la Groningen şi este unul dintre cele mai renumite şi competitive evenimente ştiinţifice pentru studenţii în ştiinţe biomedicale din lume. Competiţia a reunit 500 de studenţi din peste 50 de ţări din întreaga lume.

Printre profesorii prezenţi s-au numărat şi laureaţii premiului Nobel, prof. Sir Tim Hunt şi prof. H. Zur Hausen, care a descoperit rolul virusului Papiloma uman în etiologia cancerului de col uterin. Anul acesta a fost primul în care un număr atât de mare de studenţi români au fost premiaţi în cadrul congresului.

(F. TĂTAR, A. IACOB)

 

 

Comenteaza