Studenţii au “ocupat” centrul Clujului: “Legea educaţiei, culmea aberaţiei!”
- Scris de Florentina Tatar
- 03 Mar 2011, 23:22
- Eveniment
- Ascultă știrea

Studenţii au strigat în repetate rânduri "Jos Funeriu!" şi au călcat în picioare un portret pictat în care ministrul Educaţiei era înfăţişat în chip de vampir. Marşul "creativ" anunţat iniţial de liderii studenţilor clujeni pentru vineri a avut loc ieri la prânz doar în faţa Casei de Cultură a Studenţilor (CCS), fără ca grupul de protestatari să se mai deplaseze până în Piaţa Avram Iancu, conform programului.
Recuzita de protest includea steaguri şi pancarte, sticle de plastic în care zornăiau pietricele şi chiar o cratiţă în care un căminist bătea ritmul cu o lingură. Mulţi au purtat banderola desenată cu "Protest" legată pe braţ, pe picior şi pe frunte. Alaiul a coborât din Hasdeu pe strada Babeş apoi s-a instalat pe treptele CCS şi pe platoul din faţă, sub supravegherea a 65 de jandarmi şi poliţişti. Între sloganurile repetate în centrul Clujului timp de aproape o oră şi jumătate s-au numărat "Legea educaţiei, culmea aberaţiei!", "Vrem doar 25%, nu putere absolută!", "Funeriu, du-te, lumea să te uite!", "Să trăieşti ca un student, fără nici un stimulent!", "Eşti singurul vinovat pentru haosul creat!", "Fără noi nu ai nimic, rămâi cu corn şi lăptic!", "Funeriu, nu te vrem, ieşi afară din sistem!" sau "Fără 25% sunt ca Băse fără plută!".
Acţiunea a blocat aproape total circulaţia pietonilor în faţa CCS. Nu au lipsit huiduielile, fluierăturile şi scandările "Jos Funeriu!". O parte dintre protestatari s-au "antrenat" la manifestaţia de ieri pentru participarea la marşul care va avea loc luni, 7 martie, la Bucureşti, în faţa Ministerului Educaţiei şi Cercetării. "A ieşit mai bine decât ne aşteptam, vom continua tot în acest spirit, ca să nu pierdem drepturile obţinute de cei care au fost studenţi înaintea noastră. Să nu ne lăsăm călcaţi în picioare!", le-a spus tinerilor la final Andreea Pătruţ, vicepreşedinte a Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Seria de proteste a fost iniţiată la nivel naţional de Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi a mai inclus greva japoneză, arborarea de bannere pe cămine şi trimiterea unui colet cu alimente obişnuite în meniul studenţesc către ministrul Funeriu. Studenţii vor să atragă atenţia în acest fel asupra faptului că nu li se respectă procentul de 25% de reprezentare în consiliile de administraţie ale facultăţilor, aşa cum prevede noua Lege a educaţiei naţionale.
Protest fără autorizaţie
Acţiunea studenţilor clujeni nu a avut avizul autorităţilor, motiv pentru care nici nu au mai defilat pe strada Napoca, Bulevardul Eroilor şi apoi în Piaţa Avram Iancu, aşa cum anunţaseră cu o zi înainte. "Cererea de autorizare nu a fost depusă la timp. Vom stabili în zilele următoare dacă va fi aplicată o atenţionare sau altceva", a declarat Mariana Tecar, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Jandarmi Cluj. "Nu am avut voie să ne mişcăm din faţa CCS. Chiar şi atunci când am venit spre protest am fost atenţionaţi să nu depăşim trotuarul", s-a plâns unul dintre studenţii participanţi.