Studenţii clujeni, revoltaţi că li se “taie” taberele

Studenţii clujeni, revoltaţi că li se “taie” taberele
Din această iarnă, studenţii cu medii mari nu vor mai primi taberele gratuite oferite de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, fondurile fiind tăiate.
Liderii studenţilor clujeni susţin că taberele erau unul dintre foarte puţinele stimulente pe care statul le mai oferea pentru rezultate mai bune, motiv pentru care mulţi învăţau din greu câte un an întreg. Alarma a fost dată în campusurile din toată ţara de către cei de la Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care au remis un comunicat în care spun că structura lor “refuză cu vehemenţă să accepte încă un drept furat studenţilor din România”.

“În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, Ministerul Educaţiei mai face un cadou studenţilor: tăierea taberelor. Dacă până acum studenţii cu cele mai bune rezultate la învăţătură primeau în vacanţele de iarnă/vară tabere studenţesti, de acum toate acestea vor face parte dintr-un basm frumos”, se arată în scrisoarea asociaţiei. Studenţii sunt siguri că renunţarea la această facilitate este o pierdere majoră în mediul studenţesc şi că nu e o soluţie viabilă pentru refacerea echilibrului bugetar al României. “Mai este o săptămână până când trebuia să înceapă prima tabără şi nu s-a făcut nici un demers. Nu s-au făcut licitaţii, studenţii nu au putut să îşi depună cereri şi să îşi ridice biletele. Evident, am reacţionat şi am aflat neoficial, de la cei care organizau aceste tabere, că s-a renunţat la ele din lipsă de fonduri. Am cerut o întrevedere pentru discuţii la minister, dar nu am primit nici un răspuns”, a explicat Cristina Fiţ, vicepreşedinte PR ANOSR.

“Cu siguranţă, erau studenţi care munceau pe rupte ca să ajungă în aceste tabere. Suntem supăraţi cu toţii. Am trimis o scrisoare deschisă la minister pentru lămurirea situaţiei”, a spus Iulia Antonie, PR în cadrul Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai (OSUBB). “Am primit vacanţe peticite, locuri de cazare şi organizare deficitare, însă ne-am bucurat că măcar aşa mai putem ajunge la munte sau la mare, pentru că, deşi şi-ar fi dorit, părinţii nu ne-ar fi putut susţine material. Acum nu mai avem nici măcar atât. Aşteptarea recunoaşterii meritelor este în zadar. Către ce ne îndreptăm? Aspirăm la excelenţă, dar nu încurajăm cultivarea ei”, s-au adresat studenţii clujeni ministerului.

Nici cei de la asociaţia studenţească VIA a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) nu cred că aceasta ar fi cea mai bună decizie a ministrului Funeriu. “Totuşi, prin prisma asociaţiilor studenţeşti se pot face astfel de tabere, chiar dacă nu sunt gratuite, pot fi la un preţ mai mic. Cu maximum 100 de lei se pot face, de exemplu, excursii la Vama Veche cu cortul sau chestii de genul. Acestea ar fi amintiri, nu faptul că stai între patru pereţi şi îţi pierzi minţile în alcool prin cluburi”, propune Adrian Morariu, preşedintele asociaţiei.

“Studenţii îşi exprimă dezacordul ferm referitor la decizia ministerului de a anula subvenţiile ce erau acordate taberelor studenţeşti, care erau erau privite ca o stimulare a performanţei şi un imbold în activitatea educaţională”, afirmă Andrei Ardelean de la UBB, studentul coordonator al căminului XVI din Hasdeu.

“Indiferent de cât de vehemenţi vom fi în zilele ce urmează, taberele alea nu vor veni înapoi, însă nu putem fi pasivi la ceea ce se întâmplă. La fel a fost şi în vară, când din cauza metodologiei idioate a ministerului taberele s-au întârziat cu aproape două luni. Ne mirăm apoi că ne pleacă toţi studenţii buni”, a spus Radu Rus, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Tehnică (OSUT). El nu crede că se va ajunge la proteste din cauza acestor tabere, însă e foarte dezamăgit fiindcă “era foarte puţin şi totuşi ni s-a luat şi asta”.

Oficialii ANTS sunt surprinşi

Oficialii Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST), cei care organizează taberele, susţin că au dat curs tuturor solicitărilor federaţiilor studenţeşti şi s-au implicat ca parteneri în derularea proiectelor, însă nu au existat cereri. Într-un comunicat semnat de Biroul de Comunicare şi Relaţii Publice al ANST se arată că nu există la nivelul instituţiei “nicio solicitare din partea organizaţiilor studenţeşti privind taberele de iarnă”. “Ne manifestăm surprinderea pentru informaţiile apărute din partea ANOSR, mai ales că ANST şi-a manifestat întotdeauna sprijinul şi deschiderea pentru toate organizaţiile studenţeşti”, se precizează în comunicat.


Comenteaza