Studenţii extracomunitari se plâng că nu se pot angaja la Cluj

Studenţii extracomunitari se plâng că nu se pot angaja la Cluj
Aproximativ 50 de studenţi provenind din ţările aflate în afara Uniunii Europene au participat astăzi la seminarul local "Dreptul la muncă al studenţilor străini. Oportunităţi şi constrângeri în municipiul Cluj-Napoca", organizat în cadrul proiectului "Migranţi în România interculturală".

"Este foarte dificil să ne angajăm aici. Am încercat să lucrez la un call center, dar m-au trimis la Biroul de Imigrări pentru a-mi elibera permisul de muncă. Acolo mi-au explicat că trebuie că trebuie să mă întorc la firmă, iar firma nu a vrut să-mi facă un contract de muncă pentru ca asta ar fi însemnat să plătească 65 de euro doar ca să mă angajeze. Astfel, au renunţat în a mă angaja în favoarea unui student român", a spus Juanes Camilo, din Columbia.

Aceeaşi problemă le dă bătăi de cap şi studenţilor din Pakistan. "E o problemă că trebuie îndeplinite atâtea formalităţi, dar sperăm că prin ajutorul autorităţilor locale ne vom putea angaja. Este foarte greu să ne descurcăm fără să munci aici, ori noi avem dreptul să lucrăm doar cu jumătate de normă", a explicat Ali, reprezentantul studenţilor Pakistanezi.

În cadrul seminarului au fost invitaţi reprezentanţi ai Serviciului pentru Imigrări, dar şi de la AJOFM.

 

Comenteaza