Studenţii medicinişti vor să schimbe “sistemul”

Studenţii medicinişti vor să schimbe “sistemul”
Un grup de tineri a înfiinţat o asociaţie prin care oferă asistenţă gratuită pensionarilor imobilizaţi la pat care nu îşi pot plăti singuri îngrijitori.
Suferinţa şi singurătatea câtorva zeci de bătrâni din cartierul Gheorgheni, necăjiţi de boli, este alinată de studenţi la medicină care îi consultă, îi îngrijesc şi le mai alungă singurătatea.

Asociaţia Concordia - Pact pentru Sănătate funcţionează de câteva luni şi are opt membri, studenţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. “Doresc de câţiva ani să ajut oameni în vârstă pe care nu are cine să îi sprijine, mai exact de când am renunţat la Facultatea de medicină din Madrid, unde eram în anul II, ca să revin la Cluj să ajut la îngrijirea bunicului meu, care avea Parkinson”, a explicat Paul Vega, iniţiatorul proiectului.

El este student în anul V la UMF şi are dublă cetăţenie: română şi ecuadoriană (de unde este tatăl său şi unde a locuit câţiva ani). Urmează cursurile în calitate de student străin din cauza unor dificultăţi de recunoaştere a studiilor pe care le avea la înscriere. “Cred că bătrânii nu sunt o problemă, ci o responsabilitate. În România există un sistem de îngrijire a vârstnicilor foarte prost organizat”, este convins studentul. El aduce exemplul unei pensionare din proiect, bolnavă de Alhzeimer şi cu posibilităţi materiale reduse, care nu a putut intra în atenţia autorităţilor până când nu a suferit şi un accident vascular cerebral.

“Soţul ei a umblat trei săptâmâni ca să îi rezolve actele necesare pentru a fi îngrijită 10 zile”, lămureşte Paul. Cei opt studenţi vizitează câte patru ore pe zi membrii grupului de pensionari din Gheorgheni, îi consultă, le măsoară tensiunea sau glicemia şi le oferă servicii de asigurare a igienei şi tratarea afecţiunilor de care suferă.

“Ei sunt deja diagnosticaţi şi iau tratamente prescrise de medicul de familie. Noi, ca studenţi, nu avem dreptul să le aplicăm diagnostice sau alte proceduri”, precizează studentul. Pensionarii din program sunt singuri sau, în cel mai bun caz, îngrijiţi de către partenerul de viaţă, care este, la rândul său, o persoană vârstnică. Urmaşii lor sunt plecaţi la muncă, în ţară sau în străinătate. “Ne tratează ca pe nişte nepoţi. Se miră foarte tare că nu luăm bani şi nici nu suntem plătiţi de undeva să le facem toate aceste servicii”, dezvăluie studentul.

Chiar dacă membrii echipei se declară entuziasmaţi să facă voluntariat, ei sunt convinşi că pentru a ajuta mai mulţi bătrâni au nevoie de mai mulţi studenţi, iar pentru a-i motiva este nevoie de stimulente. Ei vor încerca să impună un sistem de recunoaştere a orelor de voluntariat ca stagiu de practică în locul stagiului de vară.

De asemenea, caută soluţii de finanţare din fonduri europene sau sponsori pentru achiziţionarea de echipamente elementare cum ar fi tensiometrele. Acţiunea pe care au demarat-o ar fi chiar veriga lipsă din sistem. Pentru studenţii din ani mai mari, acţiunea înseamnă posibilitatea de a învăţa din cazuri reale, cei mai mici învaţă din experienţa lor, iar pensionarii au parte de un sprijin şi de cineva care le ascultă ofurile. “Noi facem legătura dintre medic şi pacient. Încă mai avem timp şi răbdare să îi consultăm şi să vorbim cu vârstnicii singuri şi nevoiaşi. Uneori asta le face mai bine decât un medicament”, apreciază studentul.

“Medicii români, nişte Dumnezei”

Medicinistul nu face parte dintre cei care aşteaptă să părăsească România. “Am colindat destul prin lume, ştiu ce este dorul de casă. Trebuie să rămână cineva aici să ducă lucrurile mai departe. Schimbarea vine de la un om, dintr-o acţiune izolată, şi nu din nucleul sistemului”, crede Vega. El afirmă răspicat că doreşte să fie medic în România dacă poate trăi din această meserie. “Mentalitatea doctorilor din România îi îndreptăţeşte să creadă că sunt nişte Dumnezei: nu au ce discuta cu asistenţii medicali, cu pacienţii nici atât. Sunt prea ocupaţi să scrie tonele de hârtii pe care le cere sistemul pentru ca să mai aibă timp să facă ce au învăţat la facultate”, crede medicinistul.

Comenteaza