Suspecţii jafului de la BT, la un pas de libertate

Suspecţii jafului de la BT, la un pas de libertate
Instanţa Tribunalului a luat ieri măsura înlocuirii stării de arest preventiv cu obligaţia de a nu părăsi localitatea pentru cei doi tineri.

După un an şi două luni de stat după gratii, Andrei Hosu şi Bogdan Baciu sunt aproape liberi. Ei mai au de aşteptat după un eventual recurs al procurorilor la Curtea de Apel, care ar mai putea întoarce măsura Tribunalului. Rudele celor doi au izbucnit în urale şi în lacrimi de fericire la auzul pronunţării de ieri din sala de judecată.

Două şocuri ieri în cadrul procesului privind jaful armat de la Banca Transilvania din 13 februarie 2009: un martor a declarat că a fost presat de anchetatori să spună că l-a văzut pe unul dintre inculpaţi cu un pistol, iar instanţa a dispus eliberarea celor doi acuzaţi. Înainte ca instanţa să ia decizia înlocuirii măsurii arestului cu cea de a nu părăsi localitatea, cei doi tineri şi-au susţinut cererea într-un mod emoţionant. "Doamnă judecător, dacă aveţi copii, vă rog să vă gândiţi bine! Suntem tineri şi vrem să stăm alături de familiile noastre.

Nu mai suportăm mediul din penitenciar. Nici un câine nu stă în lanţ un an şi două luni!", a spus, în instanţă, Bogdan Baciu. Judecătorul s-a retras 15 minute înainte să ia o decizie, rudele celor doi inculpaţi aşteptând cu sufletul la gură pronunţarea. Emoţia a fost atât de puternică pentru tatăl lui Andrei Hosu, încât la auzul deciziei de eliberare i s-a făcut rău. parchetul poate ataca măsura tribunalului cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare, în caz contrar Hosu şi Baciu vor fi eliberaţi în cursul zilei de azi. "Dacă parchetul declară recurs, inculpaţii stau în arest până când se pronunţă şi Curtea de Apel", a spus avocatul Mihai Giurgea. De menţionat că reprezen-tantul parchetului nu a fost în sala de judecată în momentul în care a fost anunţată decizia de ieri.

Un martor-cheie din dosar şi-a schimbat ieri depoziţia în faţa instanţei. Ionel Cucuruzan declarase în faza de urmărire penală că l-a văzut pe Andrei Hosu cu un pistol la ceva vreme după jaful de la BT. În schimb, martorul a declarat ieri că a fost supus la presiuni de către anchetatori. "M-au tot întrebat de un pistol şi ca să le închid gura, am zis că da, am văzut", a spus Cucuruzan. Acesta are antecedente penale, fiind condamnat în urmă cu câţiva ani pentru că a jefuit magazine purtând cagulă şi folosind un pistol de jucărie. Martorul a fost eliberat condiţionat, aflându-se în perioada de probă când a fost audiat de anchetatori în cazul jafului de la BT.

"Poliţiştii mi-au spus că dacă nu zic ceva de Andrei Hosu, eu sunt primul pe lista suspecţilor", a precizat Cucuruzan. Acesta locuieşte în cartierul Mănăştur, aproape de locuinţa lui Hosu. Avocaţii inculpaţilor au propus tot ieri audierea unui martor, care a fost însă refuzat de instanţă. Paris Ciorca susţine că a fost pus de procuror să mintă în defavoarea lui Andrei Hosu. "Eu aveam depusă din 2008 o plângere la poliţie împotriva tatălui lui Andrei Hosu, căci îmi datorează bani. După jaf, am fost chemat la poliţie, dar nu am ştiut de ce. Procurorul tot insista că aşa-i, că am văzut că Andrei a schimbat 37.000 de euro. I-am zis că nu. Mi-a promis că o să fie bine cu plângerea mea dacă declar cum vrea el", a spus Ciorca, pentru ZIUA de CLUJ.

Andrei Hosu şi Bogdan Baciu sunt judecaţi în continuare pentru jaful armat de la bancă din 13 februarie 2009, când s-au sustras circa 60.000 de euro. Următorul termen de judecată va fi în 29 martie.

 

Comenteaza