Sute de avocaţi clujeni, executaţi silit de Finanţe. Se apără pe ei înşişi în Tribunal VIDEO

Sute de avocaţi clujeni, executaţi silit de Finanţe. Se apără pe ei înşişi în Tribunal VIDEO
Sute de avocaţi clujeni s-au trezit cu conturile blocate după ce Direcţia de Finanţe a început executarea silită pentru neplata asigurărilor sociale de sănătate. Avocaţii vizaţi spun că nu trebuie să plătească la Casa de Asigurări de Sănătate deoarece ei contribuie la Casa de Asigurare a Avocaţilor. Conducerea Baroului Cluj susţine că Fiscul a pornit executări silite ilegale. Reprezentanţii Finanţelor precizează însă că nu există excepţii de la plată.

Avocaţii se văd nevoiţi să se reprezinte pe ei înşişi în procese în care Direcţia de Finanţe solicită executarea silită pentru sume de mii, chiar zeci de mii de lei. Conducerea Baroului susţine că activitatea avocaţilor este afectată.

"Executarea silită blochează conturile şi pune aceşti avocaţi, oameni onorabili şi contribuabili onorabili, în situaţia de a avea conturile blocate şi de a avea imaginea afectată în faţa băncilor şi a colegilor", explică prodecanul Baroului Cluj, Mircea Pop. "Acele asigurări trebuie plătite conform legii şi nu conform calculelor eronate ale CAS. Sunt avocaţi care câştigă procese împotriva CAS iar Fiscul continuă executarea pe acele sume anulate de instanţă".

Avocaţii spun că ei contibuie la Casa de Asigurări a Avocaţilor şi că nu ar mai trebui să plătească şi la Casa de Asigurări de Sănătate. Gianina Cuc e unul dintre ei: "plătim asigurări de sănătate la Casa de Asigurări a Avocaţilor; noi considerăm că noi nu trebuie să plătim aceste sume de bani, am fi puşi în situaţia să plătim de două ori pentru acelaşi serviciu". Cuc a primit titlu executoriu pentru o sumă de 14.700 de lei.

Reprezetanţii Direcţiei de Finanţe Cluj spun, însă, că, potrivit Codului Fiscal, nu există excepţii. "Sunt obligaţi să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate chiar dacă sunt asiguraţi în altă parte", explică Mariana Man, şef adjunct la Administraţia Judeţeană a Finanţelor. "Nu sunt exceptaţi de la plata contribuţiei la bugetul de asigurări sociale de stat, iar din 1 iulie 2012 s-au preluat bazele de date de la casele de sănătateşi s-au transmis somaţii şi titluri executorii pentru sumele datorate până la 1 iulie 2012".

După acea dată, avocaţii au primit decizii de impunere cu plăţi anticipate. Apoi, la sfârşitul anului, adminitraţia financiară va calcula diferenţele faţă de câştigurile reale şi, dacă au plătit impozite prea mari, se restituie diferenţa.


Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Comenteaza