Sute de mănăştureni la filmele de TIFF, la "Mănăştur Open Air"

Sute de mănăştureni la filmele de TIFF, la
Molnar Levente e actor la Teatrul Maghiar şi "master of ceremony" la Mănăştur Open Air: încălţat cu cizme de gumă - "le-am cumpărat azi, ca să speriu ploaia" - şi cu megafonul în mână, Levente îi îmbie pe mănăştureni la proiecţiile din fiecare seară: "haidaţi la film!". Că e vreme frumoasă sau nu, în primele două seri de festival clujenii s-au îmbulzit în faţa ecranului gigantic: peste o sută vineri în ciuda ploii şi mai bine de 300 sâmbătă seara.

Acesta este al doilea an în care mănăşturenii pot vedea o selecţie de pelicule din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) fără a mai părăsi cartierul: pe ecranul gigantic montat pe terenurile de sport dintre străzile Mehedinţi şi Parâng rulează în fiecare seară câte un film de festival. Mai mult, intrarea e liberă. Molnar Levente descrie conceptul: "e un chill". "Vii cu păturica ta, mănânci ce ţi-ai adus de acasă, sau dacă vrei iei o bere de la standul sponsorului, e mai liber decât în celelalte locaţii", spune el.

De altfel, cei peste 300 de spectatori ai filmului de sâmbătă seara au venit pregătiţi cu doze de bere, dar şi cu pachete de seminţe. Nu fac mizerie, însă, spune amfitrionul: "aseară (vineri seara-n.red.) am avut o surpriză, s-a strâns doar un sac de gunoi, asta pentru că am amplasat două pubele".

Spre deosebire de anul trecut, când spectatorii au vizionat filmele pe unde au apucat, organizatorii au adus în această săptămână 200 de scaune - "şi nu ne ajung", după cum spune Molnar. E adevărat, cu două minute înainte de începerea proiecţiei amfitrionul căuta la megafon puţinele locuri rămase libere, ca acestea să fie ocupate de cei care stăteau pe scări, pe puţinele bănci aduse de la standul de bere sau direct pe asfalt.

Marinel Istic (55 ani) e unul dintre cinefilii de sâmbătă seara. A aflat de film după ce Molnar s-a plimbat cu megafonul prin cartier şi i-a chemat pe oameni la film. "Eram în bucătărie şi l-am auzit pe geam de la etajul 7, aşa că am venit. Soţia e plecată la ţară, sunt singur acasă", explică el. E prima dată când Istic vine la un film din festival. Explică: "am fost plecat din ţară zece ani în Spania, din 2002".

Familia Feneşan locuieşte în vecinătatea terenurilor de sport şi a venit la film echipată cu propriile scaune, aduse de acasă: "le-am adus pentru că nu stăm departe şi în plus nu ştiam că în acest an vor aduce scaune".

La Mănăştur Open Air rulează în fiecare seară câte un film de la ora 22, iar vizionarea este gratuită. Vezi aici programul

Etichete
Comenteaza