Sute de psihologi din 50 de ţări reuniţi la Cluj

Sute de psihologi din 50 de ţări reuniţi la Cluj
Sala Auditorium Maximum a UBB a găzduit ieri ceremonia de deschidere a celei de-a 24-a ediţii a Conferinţei Europene de Psihologia Sănătăţii. Evenimentul, care a debutat ieri, are loc pentru prima dată în ţara noastră şi se desfăşoară până în 4 septembrie. Tema ediţiei este “Sănătate în context”.
Lucrările sunt susţinute de 581 de specialişti din 50 de ţări. Au fost confirmaţi 69 de psihologi din Marea Britanie, 61 din Olanda, 32 din Portugalia, 34 din Germania, 17 din Franţa şi 19 din Italia, dar şi participanţi din SUA, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Mexic, China, Israel, Iran, Australia, Nigeria, Taiwan, Egipt sau Brazilia. Scopul conferinţei este “dezbaterea ştiinţifică privind rolul dimensiunilor psihologice şi sociale în promovarea şi menţinerea sănătăţii şi în prevenirea factorilor de risc pentru îmbolnăviri şi decese premature”.

Sunt abordate, astfel, teme specifice precum: “stres, emoţii şi sănătate”; “suport social şi sănătate”; “personalitate, comportament şi sănătate”; “îmbătrânire şi calitatea vieţii”; “familie, copii şi sănătate”; “cultură, schimbări sociale şi sănătate”, “sănătate ocupaţională”, “tulburări psihosomatice”; “percepţia bolii”; “mecanisme psihobiologice şi neurofiziologice ale sănătăţii”; “prevenţia obezităţii” sau “intervenţii în alcoolism”. Participanţii la discursurile de inaugurare a evenimentului au menţionat atenţia care trebuie acordată psihologiei în contextul crizei actuale, iar oaspeţii străini s-au arătat încântaţi de “magnetismul şi misterele Transilvaniei”.

Ceremonia a fost animată de un moment artistic susţinut la nai şi acordeon, care a început cu acordurile “Rapsodiei Române” a lui Enescu, a adus ritmuri de învârtite ardeleneşti, “Mociriţa” maramureşeană şi s-a încheiat frenetic cu “Ciocârlia”. Conferinţa este organizată de Societatea Europeană de Psihologia Sănătă-ţii (EHPS), în colaborare cu Uni-versitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) şi cu Asociaţia de Psihologia Sănătăţii din România.

Comenteaza