Foto Tablou vândut cu 7 miloane de euro de un absolvent UAD Cluj. Adrian Ghenie face bani din „Artă Degenerată”

Cel mai bun pictor român la ora actuală, Adrian Ghenie, este tot mai recunoscut de experții în artă. Ultima sa operă s-a vândut la o licitație din Hong Kong cu echivalentul a 7 milioane de euro.

O lucrare intitulată „Artă degenerată”, realizată în 2018 de Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, a fost vândută prin licitație, la Hong Kong, de casa de licitații Christie's, pentru suma finală de 56,85 milioane dolari Hong Kong (HKD), echivalentul a 7 milioane euro. În luna mai, un ulei pe pânză realizat în 2016 de Adrian Ghenie și intitulat tot ”Degenerate Art”, stabilise un record de licitație pentru artistul român, la Sotheby's. Tabloul a fost vândut pe 19 mai pentru 9.286.700 de dolari, după ce fusese estimat între 7 și 10 milioane de dolari. În aceeași lună, după doar o săptămână, dar de data aceasta la Hong Kong, lucrarea lui Ghenie ”Pie Fight Interior 12” a fost vândută la licitație pentru suma de 10.371.116 dolari, nou record al artistului, potrivit profit.ro.

Sintagma „artă degenerată” a fost folosită în Germania anilor 30 pentru a califica arta de avangardă modernă, care nu corespundea criteriilor estetice și ideologice ale regimului.

Asemenea lucrării anterioare ”Degenerate Art”, Ghenie reintrepreteză un autoportret al lui Vincent van Gogh, considerat de unul dintre reprezentanții artei degenerate. În cazul de față este vorba de celebrul autoportret cu urechea tăiată al artistului olandez.

Licitația de la Hong Kong a fost condusă pentru câteva loturi ale celor mai importanți artiști, printre care și Ghenie, de către Jussi Pylkkänen, președintele global al Christie's și cel care prezidează marile licitații. Înainte de a începe licitația pentru tabloul artistului român, Pylkkänen a arătat că Adrian Ghenie este „unul din artiștii săi favoriți”.

Lucrarea, măsurând 1,8 x 2 metri, fusese estimată între 48 și 68 de milioane dolari Hong Kong (HKD). Licitația a pornit de la 35 milioane de dolari și, în pași de câte 5 milioane HKD, a ajuns rapid la 45 milioane HKD, iar prețul final licitat a fost de 47 milioane HKD, la care se adaugă taxe și comisioane până la suma finală de 56,85 milioane HKD, echivalentul a 7 milioane euro.

 

 

Comenteaza