Tăierile ilegale de păduri din Cluj, de neoprit

Tăierile ilegale de păduri din Cluj, de neoprit
Conducerea Direcţiei Silvice se plânge că nu este sprijinită de Parchet în lupta împotriva unui clan de romi care taie pădurile din Ciurila.
Angajaţii Ocolului Silvic au reuşit, în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, să prindă în flagrant delict mai multe persoane în timp ce transportau lemnul furat şi le-au confiscat căruţele cu tot cu cai. Pădurarii spun că e singura soluţie pentru a opri defrişările. După o săptămână, Parchetul Judecătoriei Turda a dispus returnarea căruţelor pe motiv că folosirea lor “nu a constituit o condiţie esenţială şi nici indispensabilă pentru săvârşirea infracţiunii”.

Şase căruţe pline cu trunchiuri de copaci au fost surprinse de angajaţii Ocolului Silvic Cluj în noaptea de 16 spre 17 noiembrie. “A fost o acţiune amplă, la care a participat şi jandarmeria. De mult îi tot urmărim pe cei care taie ilegal pădurea în zona Ciurila, dar este dificil să-i prindem în flagrant. Au mai fost prinşi şi le-am întocmit procese-verbale de contravenţie, dar nu au niciun efect, căci nu le plătesc şi sunt insolvabili, aşa că singura soluţie e să le confiscăm căruţele cu care fură”, a declarat directorul Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar.

Acesta susţine că în zona Ciurila au fost tăiate ilegal 12 hectare din pădurea care aparţine localnicilor. Aceştia au fost cei care au solicitat ajutorul Ocolului Silvic, cu toate că nu au încheiate contracte de pază. Reprezentanţii Ocolului Silvic spun că nu pot încheia contractele tocmai din cauza tăierilor ilegale. “Aici nu putem băga pădurari, ca apoi aceştia să plătească ce se taie ilegal. Ne vedem puşi în situaţia să scoatem pădurari din zona de care se apropie tăierile ilegale. Autorităţile sunt pe nicăieri. Ce să mai facem când vedem că un procuror le dă înapoi căruţele şi caii cu care fură lemnul! Câteva zile, de când le-am confiscat, am avut linişte”, a povestit inginerul Florin Lupaşcu de la Ocolul Silvic Cluj.

Şase persoane din familia Rostaş din satul Crăieşti, de lângă Ciurila, sunt cercetate de Parchetul Judecătoriei Turda pentru furt calificat. În cadrul anchetei, cei şase au formulat cereri de restituire a bunurilor confiscate, respectiv şase atelaje hipo şi zece cabaline. “Au şi încercat să sustragă căruţele şi caii din locul unde le-am ţinut”, a spus directorul Direcţiei Silvice, Ioan Morar. Prin rezoluţia procurorului Liliana Ghidiu din data de 26 noiembrie, persoanele cercetate şi-au primit căruţele şi caii înapoi. “Potrivit art. 118 lit.b. din Codul Penal sunt supuse confiscării bunurile care au fost folosite, în orice mod, la săvârşirea unei infracţiuni, dacă sunt ale infractorului sau dacă, aparţinând unei alte persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor. Întrucât folosirea atelajelor hipo şi a celor 10 cabaline pentru transportul bunurilor sustrase (material lemnos) nu a constituit o condiţie esenţială şi nici indispensabilă pentru săvârşirea infracţiunii, nu sunt incidente dispoziţiile art.118 lit. b C. pen”, se arată în rezoluţia procurorului. Liliana Ghidiu nu a fost de găsit în cursul zilei de ieri, la Parchetul Judecătoriei Turda.

Angajaţii Ocolului Silvic se plâng că fără ajutorul Poliţiei şi al Parchetului nu pot opri tăierile ilegale. “Sunt mulţi şi periculoşi cei care taie şi nu le facem faţă”, spune inginerul silvic Florin Lupaşcu. Purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, Ilie Milici, spune că, în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, jandarmii au fost solicitaţi prin apel la 112 de către angajaţii Ocolului Silvic. “Când au văzut jandarmii, hoţii au lăsat căruţele acolo şi au luat-o la fugă. A fost prins unul, iar apoi identificaţi ceilalţi”, a precizat Milici.

Fac 3.000 de lei pe noapte

Potrivit conducerii Direcţiei Silvice Cluj, judeţul este împădurit în proporţie de 21%, în timp ce media naţională este de 26%. Direcţia Silvică administrează în Cluj circa 130.000 de hectare de pădure, din care jumătate aparţine statului, iar cealaltă unor persoane fizice, biserici sau consilii locale. “Peste 10.000 de hectare de pădure nu sunt păzite de Ocoalele Silvice”, a spus directorul Ioan Morar. Acesta a precizat că în zona Ciurila au fost tăiate în totalitate 12 hectare de pădure, iar parţial, 130 de hectare. Pădurarii spun că refacerea unei păduri durează o sută de ani. “Într-o noapte, pe câteva căruţe cu lemn se câştigă 3.000 de lei”, spune inginerul silvic Florin Lupaşcu. Copacii tăiaţi sunt preponderent goruni, iar restul, fagi şi carpeni. “Lemnul se cumpără pentru încălzire pe timp de iarnă, uneori chiar de către oamenii care deţin pădurile tăiate ilegal”, a afirmat Lupaşcu.


Etichete
Comenteaza