Tăierile salariale din primării ar putea fi anulate

Tăierile salariale din primării ar putea fi anulate
Funcţionarii din administraţia locală au făcut un pas uriaş pentru redobândirea unor sporuri eliminate din salariu: cel de dispozitiv şi cel de stabilitate.
Curtea de Apel (CA) Cluj a admis acţiunea formulată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) pentru anularea ordinului comun al Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor nr. 32 din 11 ianuarie. În baza acestui ordin, primarii au emis sute de dispoziţii de reîncadrare pe funcţii, cu sporuri tăiate, care ulterior au fost atacate în contencios de către fiecare funcţionar public în parte, aglomerând instanţa de judecată. Decizia CA nu este irevocabilă.

FNSA a dat în judecată Guvernul României, Ministerul Muncii, Familei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP), solicitând anularea în totalitate a ordinului comun al celor două ministere cu numărul 32, din 11 ianuarie 2010, emis pentru monitorizarea şi controlul la nivelul administraţiei locale ale aplicării prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. “Ori, dacă, într-adevăr, Legea nr. 330/2009 a dorit instituirea unei proceduri de control şi monitorizare a modului de aplicare a ei, surprinde apariţia unui act normativ care vizează exclusiv autorităţile publice ale administraţiei locale, cu atât mai mult cu cât aceste două instituţii, MMFPS şi MFP, nu au nicidecum atribuţii de acest fel în domeniul lor de activitate”, se arată în acţiunea FNSA.

În temeiul ordinului 32, MMFPS, prin agenţiile teritoriale de prestaţii sociale, verifică actele de decizie internă ale ordonatorilor de credite prin care se stabileşte modul de reîncadrare a personalului, după care le comunică rezultatul verificării. Dacă ordonatorii de credite nu se conformează în termen de cinci zile, agenţiile sesizează Curtea de Conturi. “Reîncadrarea personalului şi recalcularea salariului pe anul 2010 în baza Legii nr.330/2009, în sensul includerii în salariul de bază a unor sporuri, se va face prin dispoziţie de primar, respectiv dispoziţie a preşedintelui consiliului judeţean, acte administrative supuse exclusiv controlului ierarhic al prefectului şi legislaţiei contenciosului administrativ. Ori, acest Ordin (nr.32/2010 - n. red.) instituie în mod nelegal un control extern asupra actelor administraţiei publice locale”, relevă plângerea FNSA.

În motivarea deciziei CA Cluj, prin care s-a admis acţiunea FNSA, se arată că atribuţiile din domeniul de activitate al MMFPS şi MFP nu justifică emiterea actului normativ de către cele două entităţi, având în vedere obiectul de reglementare şi dispoziţiile din cuprinsul actului. “Monitorizarea vizează bugetul local, ori stabilirea acestuia este una dintre atribuţiile care revin autorităţilor locale tocmai în vederea asigurării autonomiei locale şi descentralizării”, precizează judecătorii în sentinţă. Aceasta a fost atacată cu recurs la Înalta Curte şi are termen de judecată în martie 2011. “Este un termen îndepărtat şi de aceea am cerut preschimbarea lui pentru a se judeca mai repede. Recursul nu a fost înaintat de cele două ministere, ci de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj, care nici nu are calitate în proces, astfel că va fi respins”, a declarat preşedintele FNSA, Valer Suciu.

Acesta spune că ordinul 32 este foarte important pentru că, în baza lui, primarii au emis toate dispoziţiile de reîncadrare pe funcţii prin care funcţionarilor li s-au tăiat anumite sporuri din salarii. “Prin legea 330, s-au făcut reîncadrări legale în ianuarie, dar apoi au apărut alte dispoziţii prin care s-au modificat primele dispoziţii de reîncadrare şi astfel au apărut sute de procese la tribunal. Practic, dacă sentinţa de anulare a ordinului rămâne definitivă, judecătorii trebuie să o ia în considerare când judecă litigiile privind dispoziţiile emise în baza lui”, a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, Valer Suciu, lider al FNSA.

Sute de procese ale funcţionarilor

La Tribunalul Cluj s-au înregistrat în acest an 596 de dosare având ca obiect “litigiu privind funcţionarii publici”, în timp ce anul trecut au fost doar 42 astfel de procese. Cele mai multe dosare cu funcţionari publici au fost înregistrate în luna iulie, când angajaţii Primăriei Cluj-Napoca au atacat dispoziţiile primarului prin care au fost reîncadraţi pe funcţii cu salarii micşorate, ca rezultat al eliminării a două sporuri. Ca urmare a acestor dispoziţii, salariile au scăzut cu 400-450 de lei.

Comenteaza