Target pentru Cluj: unul dintre cele mai înalte vârfuri de munte din lume

Target pentru Cluj: unul dintre cele mai înalte vârfuri de munte din lume
Doi clujeni vor încerca să realizeze o premieră pentru Cluj şi anume să ajungă pe un vârf de munte de peste 8000 de metri altitudine.

 

Proiectul "Manaslu 2016 - Performanță pentru Cluj" a fost iniţiat de salvamontistul şi alpinistul Vasile Cipcigan, unul dintre cei mai experimentaţi atleţi montani din Cluj. El este iniţiatorul proiectului mai amplu "Şapte paşi pe acoperişul lumii", demers ce s-a concretizat deja în patru reuşite: Elbrus (Europa) - 5642m, McKinley (SUA) - 6194m, Aconcagua (America de Sud) - 6960m, Kilimanjaro (Africa) - 5895m. De asemenea, Vasile Cipcigan a fost participant la expediţia Khan Tengri 2008, co-iniţiator şi participant la proiectul "Expediţia Românească Manaslu 2013". Obiectivul proiectului "Manaslu 2016 - Performanţă pentru Cluj" este atingerea vârfului Manaslu - 8156 m, al optulea din lume ca înălţime. În demersul său, alpinistul va fi însoţit de jurnalistul Titus Crăciun.

Cei doi vor pleca spre Himalaia în 30 august şi estimează că vor ajunge în tabăra de bază în data de 8 septembrie, iar în jurul datei de 24 septembrie speră să ajungă pe vârful Manaslu.

Expediţia, 100% clujeană, este preconizată a se desfăşura pe parcursul a 46 de zile şi va fi organizată într-un stil modern, fără tabere intermediare permanente, fără utilizarea de oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor pentru ascensiune, fapt care va spori, în mod evident valoarea reuşitei. Se va încerca, astfel, spargerea unei bariere pentru sportul alpin clujean - bariera celor 8000 de metri, proiect care înseamnă nu doar performanţă din punct de vedere sportiv, ci, mai ales, încurajarea practicării sportului alb de către un număr cât mai mare de clujeni şi nu numai.

În cadrul conferinţei de presă susţinute joi, 11 august 2016, la sediul Consiliului Judeţean Cluj, preşedintele forului administrativ judeţean, Alin Tişe, a înmânat celor doi temerari însemnele distinctive ale judeţului Cluj, pentru a fi arborate alături de tricolor pe vârful Manaslu-Himalaia (8156m), în cadrul ascensiunii celor doi sportivi pe cel de-al optulea vârf, ca înălţime, al din lume.

Manaslu, al optulea vârf al planetei

Manaslu (cunoscut şi drept Kutang) din masivul Gurkha, muntii Himalaya, este, ca înălţime, al optulea vârf al planetei (8.156 m). Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, în limba română, se traduce prin Muntele Spiritului. Muntele Manaslu are în componenţă trei vârfuri importante: Manaslu Nord 7157 m, Manaslu Est 7992 m şi Manaslu 8156m.

Toate aceste trei vârfuri au fost atinse şi sunt o atracţie şi o provocare pentru alpiniştii din toată lumea. Primii oameni care au reuşit să ajungă pe vârful acestui colos au fost japonezii Yuko Maki şi Tashio Imanishi, împreună cu nepalezul Gyalzen Norbu la 9 mai 1956. Timişoreanul Horea Colibăşanu este primul român care a cucerit Manaslu, în anul 2006.

În ultimii ani au mai fost câteva tentative de a atinge acest vârf: Török Ioan pe Nanga Parbat (8125m) sau Vasile Cipcigan, Adrian Vălean şi Vlad Căpuşan pe Manaslu (8156m), care, din cauza condiţiilor de vreme neprielnică şi a situaţiei în teren (prea multa zăpadă) s-au oprit înainte de atingerea vârfului

 

Comenteaza