Țeapă pe Clujul Civic: donații pentru o operație FAKE

Țeapă pe Clujul Civic: donații pentru o operație FAKE

Sub pretextul pierderii unui portofel, un internaut a cerut bani pentru operația de cancer a soacrei. Anunțul era fals.

''Ieri, o asociație a taximetriștilor s-a oferit să acopere cheltuielile operației pentru persoana care a cerut un ajutor de 2814 lei pentru soacra. Până la apariția donatorului, postarea de pe Clujul Civic a avut deja 23 share-uri și peste 5,000 de accesări. Din păcate, postarea s-a dovedit a fi o țeapă.

Cel care a aprobat anunțul pe grup am fost subsemnatul, și îmi cer scuze că nu am verificat-o mai bine.
Mai mult: când în timpul zilei un membru a raportat postarea ca fiind fake, tot am lăsat-o sus. M-am uitat pe profilul persoanei, și m-am autoconvins că hai că totuși anunțul sună legit. Îmi asum greșeala.

Și acum. Știu că din postările subsemnatului transpare altfel, dar ce să vezi, eu îmi zic de vreo 40 ani mereu: sunt un naiv înnăscut și așa și vreau să mor. Și cred că așa e bine. Se merită? Fizic, probabil nu. Metafizic, da.
Mă întristează profund că avem din ce în ce mai mulți clujeni care ajung să trăiască din a-și înșela semenii. E un fel de ”care pe care” existențial. Trebuie să ajungi disperat ca să furi o pită, și trebuie să fii recidivist în disperare ca să ajungi să și normalizezi în tine acest mod de supraviețuire.

Lucrând de zece ani în cel mai sărac cartier al orașului (am numit Pata Râtul) am văzut atitudinea asta destul de des. Dar ce să vezi: avem sărakii noștri și în cartierele mai răsărite ale orașului. Avem arhitecți fără diplomă care își înșeală clienții. Avem patroni de firme cu mobilă de bucătărie care fug cu banii din țară. Avem profesori universitari care fac blaturi la doctorate. Avem investitori imobiliari care nu mai fac cartiere întregi. Și avem primar și șef de consiliu județean.

Țepuitul și înșelatul sunt cam la ordinea zilei la Cluj-Napoca. Da, cu denistate variabilă, dar în toate mediile sociale. La noi, în Cluj-Napoca, cuibușorul proverbial al cinstei și omeniei. 2023 va fi anul dezvrăjirii la Cluj-Napoca. Disperarea, survivalismul amoral sunt și ele de cinci stele și în creștere în orașul de cinci stele. Din ce în ce mai multă lume va începe să-și dea seama că a fost înșelată cu anunțuri Fb mincinoase. Cu spitale “prinse” în PNRR. Cu Tetaroame. Cu parcuri “finalizate”. Și ce mai urmează. Iar dacă facem distribuția geografică a numerelor de țepe înmulțit cu valoare țepelor, ă-mi pare rău: Pata Râtul iese cel mai cinstit cartier, iar Centrul, cel mai corupt.

După zece ani de existență, azi e ziua în care în contorul Facebook Clujul Civic apare afișat cu 15.000 de membri. E o zi măreață. Hai să fim lucizi împreună ca să ne ocrotim naivitatea'', scrie István Szakáts.

Comenteaza