Tensiunile dintre intelectuali şi sistemul comunist, într-un spectacol la Temps d'Images FOTO / VIDEO

Tensiunile dintre intelectuali şi sistemul comunist, într-un spectacol la Temps d'Images FOTO / VIDEO
Repetiţia generală a spectacolului “X centimetri din Y kilometri”, regizat de Gianina Cărbunariu, a fost prezentat ieri în sala Studio a Fabricii de Pensule, în cadrul Festivalului Temps D’Images.

Tema principală a spectacolului este relaţia conflictuală, tensionată, între intelectuali şi sistemul comunist, ilustrată prin prisma greutăţilor cu care s-a confruntat poetul Dorin Tudoran odată cu depunerea, în anii '80, a unei cereri de plecare din România.

Montarea pleacă de la o stenogramă a unei şedinţe în care şefii Consiliul Educaţiei Socialiste, respectiv ai Uniunii Scriitorilor, încearcă să îl înduplece pe poet să renunţe la dorinţa sa de a părăsi ţara.

Spectatorul este invitat în "laboratorul" spectacolului, montarea cristalizându-se din derularea pe viu a scenelor, fără senzaţia realizării în prealabil a unui produs, fie el şi teatral şi livrarea lui ulterioară publicului.

Spectatorii îşi pot alege locul, actorii joacă în diferite locuri din sală, pereţii sunt plini cu inscripţii notate cu cretă, de fapt extrase din "note informative", iar imaginile sunt proiectate pe ecrane.

Premiera "X centimetri din Y kilometri" poate fi văzută vineri, de la ora 20, în sala Studio a Fabricii de Pensule.

 

 

 

Comenteaza