Testamentul mitropolitului Bartolomeu. Vezi ce a lăsat în urmă, la un an de la moarte VIDEO

Testamentul mitropolitului Bartolomeu. Vezi ce a lăsat în urmă, la un an de la moarte VIDEO
Astăzi se împlineşte un an de la moartea Mitropolitului Bartolomeu. Înaltul ierarh a lăsat în urmă un testament prin care cere ca munca sa de îndrumare şi sprijinire a tinerilor să fie dusă mai departe. Testamentul face referire şi la opera culturală a scriitorului valeriu Anania, la Fundaţia Bartolomeu, dar şi la finalizarea lucrărilor la Catedrala Mitropolitană.

Una dintre cele mai importante moşteniri lăsate românilor de înaltul ierarh este chiar Fundaţia Mitropolitul Bartolomeu.

"Pentru anul acesta avem 34 de bursieri din 222 de candidaţi din toată ţara care primesc burse pentrui care am alocat un fond de 90.000 de lei. Această instituţie este prima care îi duce numele mai departe", spune purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, preotul Bogdan Ivanov.

Pe de altă parte, primul mitropolit al Clujului a cerut ca Biblia la care a lucrat mai bine de un deceniu să fie tipărită de fundaţia care îi poartă numele. Este cunoscut că pentru această lucrare Bartolomeu Anania a primit suma de 1 leu în baza contractului încheiat cu Patriarhia.

Preotul Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, spune că din punct de vedere cultural-bisericesc se evidenţiază Biblia îngrijită de fostul mitropolit.

Biblioteca, manuscrisele, scrisorile şi fotografiile personale ale Înaltpreasfinţitului Bartolomeu, care se găsesc la Mănăstirea Nicula, vor intra în circuitul cultural, dacă prezintă interes, aşa cum reiese din documentul testamentar. "Vor exista şi lucruri pe care noi nu le cunoaştem foarte bine, de care nu am ştiut şi în mod special corespondenţa care reprezintă o importantă secţiune din viaţa şi opera unui scriitor pe care Înalt Prea Sfinţitul a purtat-o şi care merită restituită culturii române", mai spune Ivanov.

De asemenea, în testamentul său Bartolomeu cere continuarea lucrărilor de pictură de la Catedrală. Acestea vor reîncepe la primăvară, cu un mozaic de murano care va reda imaginea celebrelor basilici ale Bizanţului. De asemenea, mitropolitul a solicitat în testament să nu îi fie oferită nici o distincţie postmortem. Între timp, mormântul lui Bartolomeu a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşii ortodocşi din Transilvania. În cripta în care se odihneşte înaltul ierarh răsună acum predicile sale, rostite de la amvonul catedralei mitropolitane.

Reporter: Ciprian Aron
Imagine: Călin Fedeleş

 

Comenteaza