TIFF 2011 Ziua Maghiară mâine la festivalul de film. Vezi ce pelicule poţi urmări

TIFF 2011 Ziua Maghiară mâine la festivalul de film. Vezi ce pelicule poţi urmări
Şase filme maghiare de succes vor fi proiectate mâine la Ziua Maghiară, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care are loc la Cluj.

 

Ziua Maghiară, cu proiecţia celor şase pelicule, are loc la cinematograful Florin Piersic, dar şi la cinematograful Arta şi la Mănăştur Open Air. La ora 17.30 va fi difuzată pelicula "Calul din Torino", o coproducţie Ungaria - Franţa - Germania - Elveţia. Pelicula lui Bela Tarr a primit Marele Premiu al Juriului şi Premiul FIPRESCI în Competiţia Oficială a ediţiei 2011 a Festivalului de Film de la Berlin, şi este inspirată de o întâmplare adevărată din viaţa filozofului german Friedriech Nietzche, care a protejat la un moment dat un cal de biciul stăpânului său. O altă producţie, "Hai să filmăm în Ardeal!", este un film independent, de ghierilă, care spune povestea unui grup de tineri cineaşti din Cluj, condus de un regizor din Ungaria, care îşi propune să filmeze un lungmetraj adaptat după tragedia antică Antigona, în Cheile Turenilor de lângă Cluj. Filmul va fi difuzat la cinematograful Arta, la ora 14.30, în prezenţa întregii echipe de filmare.

Două dintre cele mai bine cotate filme ale momentului, "Copiii dragonului verde" şi "Fiara" rulează împreună la Cinema Arta, mâine de la ora 12. Pelicula îl are în prim-plan pe Máté, un agent imobiliar divorţat şi singuratic, care primeşte de la şeful său sarcina să vândă un depozit din suburbii. Depozitul este închiriat de un grup de chinezi care-şi ţine acolo bunurile mai mult sau mai puţin legal importate. Miile de cutii sunt păzite de un chinez, Wu, care şi trăieşte în depozit. Apropierea forţată îi va face pe cei doi bărbaţi singuri pe lume să lege o surprinzătoare prietenie. Regizorul filmului Fiara, Attila Till, şi protagonistul Szabolcs Thuróczy vor fi prezenţi la finalul proiecţiei de la Cinema Arta pentru a discuta despre scurtmetrajul lor, un film puternic şi dur: povestea unui fermier maghiar nu prea bogat, care domneşte asupra soţiei, copiilor şi a sclavului său "angajat".

Un alt film difuzat la Ziua Maghiară, la Mănăştur Open Air, este "Czukor Show", o comedie care vorbeşte despre un bărbat de la ţară, invitat într-un show de televiziune la cererea surorii sale, pe care n-a mai văzut-o de şase ani.

Comenteaza