Tir de acuzaţii la Medicină Legală în plin concurs pentru şefia instituţiei

Tir de acuzaţii la Medicină Legală în plin concurs pentru şefia instituţiei
Concursul pentru ocuparea funcţiei de director al IML Cluj stârneşte un război în cadrul instituţiei, după ce fostul şef, Costel Siserman, destituit în urma scandalului privind cele şase cadavre decapitate descoperite în institut, şi-a depus candidatura.

Patru medici şi-au depus candidaturile pentru ocuparea funcţiei de director al Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj-Napoca, concursul debutând în 22 iulie şi urmând să se finalizeze în 29 iulie. Pe lista candidaţilor se află directorul interimar Marius Vartic, Dan Perju, Mihai Aniţan şi Costel Siserman, care a ocupat funcţia de conducere până în luna aprilie a acestui an, când a fost destituit din ordinul ministrului Sănătăţii, după scandalul izbucnit în urma descoperirii, în incinta institutului, a celor şase cadavre aparţinând unor oameni ai străzii, decapitate în cadrul unor studii făcute de chirurgi esteticieni din Italia.

Candidatura fostului director Siserman a stârnit reacţii dure din partea unor colegi ai săi, care au trimis pe adresa redacţiei părerea lor cu privire la calităţile manageriale ale medicului legist. Sub titlul "Comunicat de presă privind „calităţile manageriale„ a domnului Dr. Siserman Costel Vasile, candidat la concursul pentru ocuparea postului vacant de Director la IML Cluj-Napoca, organizat de Ministerul Sănătaţii", se arată care ar fi motivele, care, în opinia lor, l-ar face pe medic incompatibil pentru funcţia de director al institutului. „În perioada 05.05.2003-01.11.2004 domnul Dr. Siserman Costel şi-a desfăşurat activitatea ca medic intern la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Francois Rabelais din Tours (Franţa). Acest aspect rezultă din CV-ul pe care domnul Dr. Siserman Costel l-a postat pe internet cu ocazia susţinerii tezei sale de doctorat şi a fost confirmat prin e-mail de către CHRU de Tours France. În toată această perioadă, domnul Dr. Siserman a beneficiat şi de salariu integral, inclusiv sporurile de condiţii deosebite de la IML Cluj-Napoca, creând astfel un prejudiciu de aproximativ 130.000 RON. Acest fapt este demonstrat de fişele fiscale pe anii 2003 şi 2004 din care rezultă că domnia sa a beneficiat ilegal de toate drepturile băneşti de la IML Cluj-Napoca şi pe perioada când a lucrat în Franţa. Dacă cele arătate ar fi fost descoperite în timp util, înaintea încheierii perioadei de prescripţie, este evident că asemenea fapte ar fi atras răspunderea penală şi civilă a dr. Siserman", se precizează la începutul documentului nesemnat, asumat de „un grup de angajaţi ai IML". Situaţia, spun cei care au trimis documentul, a fost adusă şi în atenţia Ministerului Sănătăţii, adresa fiind înregistrată cu nr. 68752/10.12.2012, dar şi a comisiei de control a Ministerului Sănătăţii cu ocazia scandalului cadavrelor decapitate. După ce medicul Costel Siserman şi-a depus candidatura pentru ocuparea funcţiei de director al IML Cluj-Napoca, „în data de 12.07.2013 a fost trimis prin fax un material adresat Domnului Ministru şi comisiei de concurs, împreună cu acte doveditoare", se arată în comunicat.

Autorii comunicatului aduc în discuţie şi incidentul în urma căruia medicul Siserman a fost destituit. „Un alt aspect care ridică mari semne de întrebare asupra calităţilor manageriale a domnului Dr.Siserman se referă la aprobarea dată de domnia sa pentru desfăşurarea unui curs postuniversitar în sala de autopsie a IML Cluj-Napoca, care a generat un mare scandal mediatic referitor la profanarea unor cadavre aflate la instituţia noastră. Activităţile practice ale cursului s-au desfăşurat pe cadavre autopsiate la IML Cluj-Napoca. Aspectul cel mai îngrozitor care este legat de acest subiect se referă la faptul că s-a recurs la decapitarea a 6 cadavre. Ca urmare a acestei fapte oribile, la data de 06.03.2013 s-a formulat o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, care a început o anchetă penală. În cursul dimineţii următoare înregistrării sesizării penale, la solicitarea fostului director dr. Siserman, cadavrele au fost înhumate de către angajaţii Primăriei Cluj-Napoca. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în data de 06.03.2013 IML Cluj-Napoca a primit un fax de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca prin care se interzicea înhumarea respectivelor cadavre până la finalizarea cercetării şi adoptarea unei soluţii. Este evident că înhumarea precipitată a cadavrelor mutilate constituie acţiuni premeditate de "îngropare a oricăror urme"", se precizează în document. În continuare, autorii comunicatului spun că medicul „a încercat să paseze responsabilitatea celor întâmplate asupra unui coleg, care îl înlocuia în acea perioadă, căruia i-a solicitat să semneze cererea de aprobare a cursului, cu toate că în ziua în care cursul a fost aprobat, Dr. Siserman era prezent în institut. Oricum ar fi fost, resposabilitatea directă a celor întâmplate aparţine Directorului de atunci al instituţiei, respectiv domnului dr. Siserman".

Un alt aspect, care în opinia autorilor comunicatului constituie „un veritabil impediment în acceptarea dosarului de concurs a Dr. Siserman, depre care Miniserul a fost înştiinţat şi trebuia să îl cunoască, este acela că în perioada 2005-2006 domnia sa a deţinut funcţia de Director la Direcţia de Sănătate Publică Sălaj". Colegii medicului Siserman spun că acesta se afla într-o stare de incompatibilitate, exercitând în perioada respectivă şi profesia de medic legist. Însă, cu toate acestea, dosarul depus de Costel Siserman pentru candidatura la şefia IML Cluj-Napoca a fost admis de Ministerul Sănătăţii, conchid autorii comunicatului.
În replică, medicul Costel Siserman a spus că rezultatul concursului va lămuri situaţia. „Sunt consternat. E un concurs la care se putea prezenta oricine. Dacă unele persoane aşa vor să se comporte, ce pot să spun? Dosarul meu a fost admis, aceste acuze au mai fost şi s-au lămurit. În ceea ce priveşte scandalul generat de cadavrele decapitate, eu nu eram în ţară în acea perioadă, eram plecat în concediu, cu aprobarea ministrului. Nu mi se aduce nici o învinuire de către Parchet. De ce nu se poate aştepta să se vadă rezultatul concursului, în 29 iulie se finalizează. Cine face treaba asta (comunicatul - n.red.) se ascunde în spatele anonimatului. Eu bănuiesc cine este, dar nu îi voi spune numele", a declarat Costel Siserman. Proba scrisă a concursului a avut loc luni, în 25 iulie va urma susţinerea proiectelor de management, iar în 29 iulie interviurile candidaţilor.

 

Etichete
Comenteaza