Tonea, înainte de sentinţa finală

Tonea, înainte de sentinţa finală
Curtea de Apel a judecat ieri ultima cale de atac în procesul tânărului om de afaceri Horaţiu Tonea (foto plan secund), acuzat de ucidere din culpă, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi părăsirea locului accidentului.
Tonea l-a lovit fatal cu maşina pe un student de 23 de ani care traversa strada neregulamentar. A treia sentinţă în acest caz va fi pronunţată peste o săptămână.

Horaţiu Tonea, în vârstă de 25 de ani, fiul proprietarilor hotelului Opal şi ai restaurantului La Piazzetta, a primit până acum două condamnări diferite, de cinci ani de închisoare la judecătorie şi de trei ani şi şase luni la tribunal în apel. Procurorul de şedinţă a cerut ieri judecătorilor Curţii de Apel să ţină cont de prima pedeapsă, cea de cinci ani, pe care Parchetul nici nu a atacat-o pe motiv că ar fi cea corectă. “Hotărârea tribunalului prevede o pedeapsă sub minimul din lege. Există elemente de conduită a inculpatului favorabile, dar nu pot reduce într-atât pedeapsa. Aceasta poate fi orientată spre minimul prevăzut de lege, dar nu sub limitele speciale”, a precizat procurorul. Avocatul angajat de familia victimei, Anatol Pânzaru, a solicitat o pedeapsă mai mare decât cea aplicată de judecătorie. “Partea vătămată a încălcat o regulă de circulaţie, anume traversarea străzii pe culoarea roşie a semaforului, iar inculpatul a încălcat trei reguli: viteză peste limita legală, intrarea în intersecţie pe culoarea roşie şi conducerea cu o alcoolemie mare de 1,95 grame la mie în sânge”, a spus avocatul. Acesta a mai amintit că Tonea nu s-a uitat în urmă şi s-a “baricadat” la domiciliu, fiind găsit de poliţişti cu ajutorul unor martori care văzuseră numărul maşinii.

Avocatul lui Tonea, Tiberiu Ban, a cerut reducerea pedepsei, astfel încât să se poată aplica suspendarea condiţionată sub supraveghere. “Este o culpă concurentă împărţită, după părerea noastră, în proporţii egale, adică 50 -50%, nu cum au reţinut primele două instanţe, de 60% pentru inculpat. Atât pietonul, cât şi conducătorul auto, dacă nu se angaja în traversarea intersecţiei pe culoarea roşie, nu s-ar fi intersectat”, a spus Ban.


Comenteaza