Topul celor mai bune licee din Cluj
- Scris de Cristina Pirvu
- 20 Iun 2012, 00:09
- Eveniment
- Ascultă știrea

Topul a fost realizat în funcţie de ultima medie de admitere la liceele clujene de anul trecut şi este unul relevant pentru absolvenţii de clasa a VIII-a, care după testele naţionale vor opta pentru unul dintre liceele clujene. În topul celor mai bune licee din oraş este o unitate de învăţământ cu tradiţie şi performanţe, cunoscută mai ales prin multitudinea de olimpici la materiile din domeniul real: Colegiul Naţional "Emil Racoviţă".
Unitatea de învăţământ clasată în fruntea celor mai bune licee a avut ultima medie de admitere 9,68 la profilul ştiinţele naturii - intensiv limba engleză. Anul trecut directorul Colegiului, Constantin Corega, mărturisea că unitatea pe care o conduce este "primul liceu din Cluj şi pe locul 15 în ţară", dar şi că "avem cea mai mare medie de admitere din Cluj din ultimii cinci ani". "Aici se găseşte un spirit «racoviţist», moştenit şi dus din generaţie în generaţie mai departe. Primii elevi ai liceului de acum 90 de ani erau mândri de şcoala lor şi îi găsim în Academia Română. S-a moştenit încercarea de a fi buni. E un lucru pe care îl încercăm, e vorba de calitatea elevilor şi a profesorilor şi de solicitările şcolii la adresa profesorilor şi elevilor. Anul acesta media de admitere la clasa a IX-a de ştiinţe a fost a treia pe ţară. La fazele naţionale ale concursurilor şcolare au participat 40 de elevi de la Racoviţă", a declarat Constantin Corega. Ultima medie de admitere la clasa a IX-a de matematică-informatică a fost 9,22.
Pe locul doi al topului se află o altă unitate de învăţământ de renume din Cluj-Napoca, şi anume Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu". Aici, ultima medie de admitere la secţia de ştiinţele naturii a fost 9,59. "Odată cu media de admitere creşte cota liceului. Dacă ai reuşit o performanţă, trebuie să te menţii. Noi avem foarte mulţi elevi în clasa a VIII-a care au medii peste 9 şi avem chiar cinci elevi care în cei patru ani au avut media 10. Sunt elevi care au învăţat şi este munca lor şi a profesorilor această performanţă", a declarat Marinela Zamfir, directoarea Liceului "Nicolae Bălcescu".
Pe locul trei în ceea ce priveşte media de admitere în clasa a IX-a s-a situat Liceul Teoretic "Avram Iancu", unde ultima medie de intrare la clasa de ştiinţele naturii-intensiv a fost 9,45. "La clasa de ştiinţele naturii ultima medie de intrare a fost 9,45, la clasele de matematică-informatică - 9,10, iar la clasa de uman ultima medie de admitere a fost 8,68. Sunt în total 120 de copii care vor începe clasa a IX-a", a declarat, vara trecută, Liliana Sabo, directorul adjunct al Liceului "Avram Iancu".
Poziţia a patra în topul liceelor clujene este ocupată de Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", unde ultima medie de admitere la clasa de ştiinţele naturii a fost 9,11. "Cu drag ne mândrim cu performanţele pe care le avem şi pentru că au crescut mediile de admitere la liceu şi pentru notele de la bacalaureat. Profesorii sunt extraordinar de devotaţi, îşi fac treaba şi lucrează şi în afara orelor cu elevii", a declarat Monica Bereş, directoarea liceului. Ea îşi laudă elevii, despre care spune că sunt unii buni. "Suntem un colectiv unit şi ne facem treaba pentru că ne place să fim profesori", a precizat Bereş. Pe locul cinci în top se situează Liceul Teoretic "Gheorghe Şincai", unde ultima medie de admitere la clasa de matematică-informatică a fost 9,05. Pe locul 6 s-a situat Colegiul Naţional "George Bariţiu", unde ultima medie la clasa de matematică-informatică a fost 8,80, iar la ştiinţe sociale 8,59. Pe locul şapte în topul liceelor clujene se situează Colegiul Naţional "George Coşbuc", cu ultima medie de intrare la clasa de ştiinţele naturii 8,76, iar la ştiinţe sociale 8,60. Ultima medie de intrare la clasa de ştiinţe ale naturii de la Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu" a fost 7,47, în timp ce la matematică-informatică ultima medie de admitere a fost 8,33, iar la filologie 8,75. Liceul Teoretic "Lucian Blaga" a avut ultima medie de intrare 8,39 la clasa de filologie şi 8,54 la clasa de matematică-informatică, în timp ce Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Turda a avut nota 8,46 ca ultimă medie de intrare la secţia de ştiinţe ale naturii.
Liceu Cea mai mare ultimă medie de admitere
1.Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" - 9,68
2. Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu" - 9,59
3. Liceul Teoretic "Avram Iancu" - 9,45
4. Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" - 9,11
5. Liceul Teoretic "Gheorghe Şincai" - 9,05
6. Colegiul Naţional "George Bariţiu" - 8,80
7. Colegiul Naţional "George Coşbuc" - 8,76
8. Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu" Dej - 8,75
9. Liceul Teoretic "Lucian Blaga" - 8,54
10. Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" Turda - 8,46
Testările naţionale au loc săptămâna viitoare
Aproximativ 5.000 de elevi clujeni susţin testările naţionale la limba română, limba maternă şi matematică săptămâna viitoare de luni până miercuri. "Testările vor avea loc în 126 de centre. Toate centrele vor avea camere de supraveghere în săli şi se vor păstra înregistrările. Vor fi şase centre de evaluare: trei la limba română şi la maternă şi încă trei la matematică", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul general al ISJ Cluj.