Toţi inculpaţii din dosarul “Bacul xeroxat” sunt în libertate

Toţi inculpaţii din dosarul “Bacul xeroxat” sunt în libertate
Curtea de Apel a decis ieri eliberarea din arest preventiv a ultimilor doi inculpaţi care mai erau după gratii în cazul fraudei de la bacalaureat, profesorii Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan. De asemenea, sentinţa acestora de la tribunal a fost anulată, urmând să fie rejudecaţi la prima instanţă.

Magistraţii Curţii de Apel au decis retrimiterea la tribunal a dosarului privindu-i pe directorii de şcoli Ioan Rus, Ioan Văidăhăzan şi Dorel Avram, pentru a fi judecaţi din nou în dosarul iniţial, în care mai sunt inculpaţi profesorul universitar Ilie Cornoiu şi 15 candidaţi de la bacalaureat. Rus, Văidăhăzan şi Avram ajunseseră mai repede la Curte deoarece au fost condamnaţi în regim de urgenţă după ce şi-au recunoscut faptele, în baza noii legi privind "mica reformă" în justiţie.

Decizia de ieri de la Curte nu este motivată încă. Avocaţii lui Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan au fost cei care au cerut Curţii ca dosarul să fie returnat primei instanţe pentru rejudecare şi conexarea cu un al doilea, ajuns pe rolul tribunalului cu puţin timp înainte de condamnări. În al doilea dosar Rus şi Văidăhăzan, alături doi candidaţi la bacalaureat, sunt inculpaţi pentru fapte similare din primul dosar. Avocaţii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că judecătorul de la tribunal care a emis sentinţa nu a fost informat de cel de-al doilea dosar intrat pe rol. Totodată, avocaţii au precizat că s-a făcut o aplicare greşită a "micii reforme" deoarece spun că nu ar fi trebuit emisă o sentinţă separată pentru inculpaţii care şi-au recunoscut fapta, faţă de cei care sunt încă judecaţi.

Amintim că Ioan Văidăhăzan şi Ioan Rus au fost condamnaţi pentru fraudarea a trei sesiuni de bacalaureat la 2 ani şi 8 luni, respectiv 2 ani şi 3 luni de închisoare, ei fiind arestaţi preventiv din iulie 2010. Al treilea inculpat care a recunoscut faptele, Dorel Avram, a primit 1 an şi 9 luni cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani şi 9 luni.

 

Comenteaza