„Tradiții clujene în joia Mare” pe esplanada Cluj Arena. Oamenii sunt invitați la ateliere de încondeiat ouă și recital de pricesne
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Apr 2025, 14:21
- Eveniment
- Ascultă știrea

Clujenii sunt invitați, în 17 aprilie 2025 - „Joia Mare” pe esplanada Cluj Arena la evenimentul „Tradiții clujenee în Joia Mare”.
Joia Mare aduce în prim-plan la Cluj-Napoca tradițiile pascale din zona Transilvaniei, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Cluj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj Tradiții clujene, Asociația „Produs de Cluj” și Cluj Arena.
Intitulat Tradiții clujene în joia Mare”, acesta va avea loc, joi, 17 aprilie 2025, în intervalul 12.00 - 16.00, pe esplanada Cluj Arena (zona parcului de copii) și se desfășoară sub egida Târgului de Paște „Produs de Cluj”
Publicul este invitat să participe la ateliere de încondeiat ouă și să asiste la un recital de pricesne, susținut de tineri interpreți clujeni: Dragoș Câmpean, Ștefan Suciu, Paula Roberta Pașca, Ariana Sandor, Paul Sâmbotelecan, Ștefania Viorela Cotîrlă, Decebal Câmpean, Ariana Fodor, Andra Moldovan, Daria Șipoș și Denisa Giurgiu.
Atelierele, în cadrul cărora doritorii vor putea învăța tehnica „batic”, modalitate de decorare a ouălor prin băi succesive de culoare, sunt coordonate de specialiștii CJCPCT Cluj. Decorarea ouălor se face cu ajutorul vopselelor, a cerii de albine, iar materialele de lucru sunt asigurate de instituția clujeană de cultură.
În multe zone, în Joia Mare se vopsesc sau se încondeiază ouăle. Se întâlnesc anumite localități în care această practică are loc în Vinerea Mare. În Transilvania, tehnica împistririi ouălor – numele tradițional pentru decorarea acestora – mai folosea coloranți naturali din coji de ceapă, arin, sfeclă roșie sau lemn cânesc. Totodată, frunzele aplicate pe coaja ouălor generau, prin fierbere, modele vegetale cu valențe simbolice. Această practică, transmisă din generație în generație, este astăzi tot mai rar întâlnită, dar încă vie în unele sate din județ.
Pricesnele, cântate cu evlavie în această perioadă, completează atmosfera de reculegere specifică Săptămânii Mari.
Prin această inițiativă, organizatorii contribuie la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial local, aducând în actualitate valorile identitare ale comunității clujene, într-un context care îmbină tradiția, educația și spiritualitatea.